Se presupune ca ar trebui sa fie o manifestare utopica ce indeamna la pace si iubire, dar editia de anul acesta a festivalului Burning Man a fost umbrita de de "huligani", care au "iscat o revolutie impotriva parazitilor bogati", relateaza The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Festivalul are loc in fiecare an in desertul Black Rock din Nevada, unde 70.000 de persoane construiesc un oras intr-o saptamana, ard o statuie uriasa de lemn care are infatisarea unui om si apoi readuc portiunea de teren acoperita cu nisip la starea ei initiala. Recent, festivalul a devenit popular printre milionarii si miliardarii din Silicon Valley. In ultimul timp au aparut insa tabere de lux care angajeaza bucatari, constructori sau personal de securitate si gazduiesc vizitatori de bani gata.

Multi participanti traditionali la festival sustin este vorba de o denaturare a spiritului de "autonomie radicala", considerat o piatra de hotar a festivalului, care a inceput in 1986.

Conflictul a avut loc in tabara intitulata "White Ocean", care gazduieste printre altii DJ de renume, fiul unui miliardar rus si o scena construita dupa ultima moda. Aici exista aer conditionat sau WI-FI, care teoretic sunt interzise.

Anul acesta au putut fi vazute vedete precum Paris Hilton, Katy Perry sau Cara Delevingne.

\uD83D\uDD25AlivE\uD83D\uDD25

O fotografie postată de KATY PERRY (@katyperry) pe

Aceasta tabara a aparut pentru prima oara la Burning Man in urma cu trei ani. Tabara a fost atacata in timpul unei petreceri, iar "huliganii" au inundat-o si au taiat cablurile pentru alimentare cu energie electrica.

Liderii taberei au declarat intr-un post pe Facebook ca au senzatia ca a existat un efort de a fi sabotati din toate partile, deoarece "unii sunt de parere ca nu meritam sa fim aici". Ei au mai declarat ca a existat chiar o persoana din administratia Burning Man care le-a spus ca au fost sabotati tocmai pentru ca sunt o tabara inchisa si neprimitoare. Liderii taberei "White Ocean" s-au aparat spunand ca ei i-au hranit si i-au intampinat pe alti participanti cu bratele deschise.

Multi participanti la festival au fost contrariati de faptul ca natura pasnica a festivalului a fost tulburata de un astfel de eveniment. Altii insa au sustinut atacul, spunand ca este timpul ca festivalul sa revina in mainile potrivite. Danielle Palmer a declarat, pentru The Telegraph, ca "White Ocean" este o tabara inchisa si nu foarte primitoare si ca a fost admonestata pentru ca s-ar fi apropiat prea mult de portile acesteia. Ea a mai criticat faptul ca tabara angajeaza alte persoane ca sa gateasca si sa se ocupe de sarcini administrative si ca a-i hrani pe prietenii angajatilor lor nu e acelasi lucru cu a-i hrani pe participantii la festival.

Pe pagina oficiala a festivalului Burning Man exista o lista care cuprinde cele zece principii oficiale ale evenimentului. Acestea sunt incluziunea radicala, generozitatea, independenta fata de piata de consum, autonomia radicala, dreptul radical la expresie, efortul comunitar, responsabilitatea civica, a nu lasa nicio urma, participarea si experienta nemediata.