Mai multe landuri germane inchid centre de preluare a solicitantilor de azil
Se pune intrebarea daca si orasele si centrele comunale ar trebui sa inchida unele dintre adaposturile special create pentru refugiati. Consiliul centrelor municipale la nivel national analizeaza pana la ce limita ar trebui redus numarul de adaposturi si cate locuri ar trebui pastrate ca rezerve. Hans-Gunter Henneke, reprezentant al sus-numitului consiliu, a declarat pentru FAZ ca, desi este necesar ca anumite adaposturi sa fie pastrate pe post de rezerve pentru o eventuala crestere a numarului de refugiati, trebuie avuta in vedere si evitarea irosirii banului public, prin cheltuieli nejustificate.
Pentru centrele comunale este dificil ca aceste adaposturi sa fie pastrate in stare functionala, deoarece statul german nu ofera fonduri decat in functie de numarul real de refugiati, dar chiriile pentru spatiile inchiriate trebuie platite indiferent daca ele sunt sau nu ocupate.
In Giessen, containerele si casele de adapost destinate refugiatilor sunt folosite intre timp pentru scoli si gradinite. Statul german plateste in fiecare luna 670 de euro pentru fiecare refugiat, bani care ajung la administratiile landurilor, care coordoneaza centrele de preluare a solicitantilor de azil. De aici refugiatii sunt ghidati catre adaposturile din centrele comunale si municipale, care primesc si ele fonduri separate de la guvern.
In ultimul timp, in jur de 16.000 de refugiati au ajuns in Germania lunar, solicitand azil. Gradul de ocupare a centrelor de preluare a solicitantilor de azil pentru lunile iulie si august a fost de doar 35%, conform unei statistici realizate de FAZ. Din aproximativ 220.000 de locuri, in jur de 145.000 au ramas nefolosite.
Centrele comunale incearca insa sa se concentreze pe refugiatii deja prezenti la fata locului. Acestia au dificultati cu invatarea limbii germnane si multi dintre ei nici macar nu pot citi alfabetul latin. Henneke mai spune ca "dificultatile majore le reprezinta integrarea refugiatilor".

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Dna Merkel a adus argumente legate de "valori morale si umanitare" si le-a cerut politicienilor din "partidele traditionale sa nu insulte electorii" pt ca voteaza cu partide populiste, ci sa-si pastreze calmul si sa refuze discutiile pe tema imigratiei.
Indirect, dna Merkel a cerut deputatilor sa se autocenzureze cand e vorba de refugiati pentru a nu oferi germanilor aceleasi expresii si cuvinte pe care le folosesc "cei care au exprimari violente si solutii simpliste".
Cancelara a acuzat opozitia AfD ca "nu are solutii" si ca singura solutie valabila este "efortul national" pentru integrarea imigrantilor.
In fata crizelor mondiale, inclusiv a celei migratorii, Angela Merkel a cerut ca reactia sa fie "in functie de valorile noastre de libertate, securitate, justitie si solidaritate".
CSU, aliat al CDU la guvernare (alaturi de SPD condus de vicecancelarul Sigmar Gabriel) a criticat dur politica pro-imigrationista a cancelarei, considerand-o principala cauza a pierderii alegerilor regionale de duminica din Pomerania (CDU s-a clasat pe locul 3, cu 19%, in urma AfD).
1,3 milioane migranti au intrat in Germania in 2015 in majoritate veniti din tari musulmane din Orientul Mijloci, Asia si Africa de Nord.
Daca initial populatia germana era favorabila unei bune primiri a acestora, in ultimele luni, dupa primele atentate islamiste si dupa ce s-a observat ca efortul de integrare, financiar si uman, va fi imens si pe o lunga perioada, o majoritate de electori au devenit ostili (54% in sondaje) politici dnei Merkel.
AfD, intr-un singur an, a crescut de la 4% la circa 14% din intentiile de vot la nivel federal si a reusit sa intre in 9 parlamente regionale, ba chiar a invins CDU in alegerile de duminica.
Trebuie, totusi, sa-i admiri consecventa. Oricum, e clar ca doamna si-a incheiat cariera politica. Doar ca asta nu o sa incalzeasca cu nimic populatia germana. Raul a fost facut deja.