Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a atacat din nou dur, miercuri, familia regala saudita, afirmand ca nu merita sa gestioneze locurile sfinte ale Islamului, dupa busculada de la Mecca, din 2015, in care si-au pierdut viata 2.300 de oameni, scrie AFP.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

"Aceasta catastrofa arata inca o data ca descendenta blestemata si malefica nu merita sa gestioneze locurile sfinte" ale Islamului, a declarat Khamenei, in timp ce primea familiile a 464 de pelerini iranieni morti in urma cu un an, potrivit site-ului oficial al acestuia.

Iranul "nu va ierta niciodata sangele varsat al acestor martiri", a declarat la randul sau presedintele Hassan Rohani. Teheranul a acuzat Riadul de "incompetenta" in organizarea pelerinajului anual al credinciosilor musulmani, dupa aceasta tragedie.

Ayatollahul Khamenei a denuntat de asemenea politica Arabiei Saudite in Orientul Mijlociu, acuzand in acelasi timp Statele Unite de complicitate la "crimele" saudite. "Regimul obraznic saudit varsa sange musulman in Yemen, in Siria, in Iran si in Bahrein cu sustinerea Statelor Unite. Drept urmare, SUA si alte tari care sustin Riadul sunt complici la crimele saudite", a spus el.

Este pentru prima oara de aproape trei decenii cand pelerinii iranieni sunt impiedicati sa se deplaseze in Arabia Saudita pentru Hajj.

Arabia Saudita a rupt relatiile cu Iranul dupa atacul asupra ambasadei sale din Teheran, la inceputul lunii ianuarie, de catre manifestanti care protestau fata de executarea seicului Nimr, unul dintre liderii miscarii siite de contestare din regatul sunit.

"Liderii sauditi, in loc sa isi ceara scuze (...) se plaseaza in pozitia de acuzatori si isi dezvaluie vechea ura fata de Republica islamica Iran care poarta drapelul islamului in fata necredinciosilor si a opresiunii", a adaugat Khamenei.

Relatiile dintre Iran si Arabia Saudita s-au degradat puternic in ultimii ani, cele doua tari fiind pe pozitii antagoniste in toate chestiunile regionale, in special in ceea ce priveste Siria, Yemen, Irak sau Bahrein.