Ayatolahul Khamenei critica din nou in termeni duri familia regala saudita: Descendenta blestemata si malefica nu merita sa gestioneze locurile sfinte
"Aceasta catastrofa arata inca o data ca descendenta blestemata si malefica nu merita sa gestioneze locurile sfinte" ale Islamului, a declarat Khamenei, in timp ce primea familiile a 464 de pelerini iranieni morti in urma cu un an, potrivit site-ului oficial al acestuia.
Iranul "nu va ierta niciodata sangele varsat al acestor martiri", a declarat la randul sau presedintele Hassan Rohani. Teheranul a acuzat Riadul de "incompetenta" in organizarea pelerinajului anual al credinciosilor musulmani, dupa aceasta tragedie.
Ayatollahul Khamenei a denuntat de asemenea politica Arabiei Saudite in Orientul Mijlociu, acuzand in acelasi timp Statele Unite de complicitate la "crimele" saudite. "Regimul obraznic saudit varsa sange musulman in Yemen, in Siria, in Iran si in Bahrein cu sustinerea Statelor Unite. Drept urmare, SUA si alte tari care sustin Riadul sunt complici la crimele saudite", a spus el.
Este pentru prima oara de aproape trei decenii cand pelerinii iranieni sunt impiedicati sa se deplaseze in Arabia Saudita pentru Hajj.
Arabia Saudita a rupt relatiile cu Iranul dupa atacul asupra ambasadei sale din Teheran, la inceputul lunii ianuarie, de catre manifestanti care protestau fata de executarea seicului Nimr, unul dintre liderii miscarii siite de contestare din regatul sunit.
"Liderii sauditi, in loc sa isi ceara scuze (...) se plaseaza in pozitia de acuzatori si isi dezvaluie vechea ura fata de Republica islamica Iran care poarta drapelul islamului in fata necredinciosilor si a opresiunii", a adaugat Khamenei.
Relatiile dintre Iran si Arabia Saudita s-au degradat puternic in ultimii ani, cele doua tari fiind pe pozitii antagoniste in toate chestiunile regionale, in special in ceea ce priveste Siria, Yemen, Irak sau Bahrein.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Arabia Saudita finanteaza o multime de scoli/moschei/madrasa Wahhabiste/Salafiste care predica un "program ultras" (ca sa zic asa), din ce stiu eu in Pakistan si Afganistan e plin, si inclusiv prin Balcani (fosta Iugoslavie). Si prin Europa probabil vei gasi destule moschei finantate tot de aici.
Dar pana una alta Iran-ul are ceva ambitii de Imperiu si acu se vor contra in zona cu Arabia Saudita si Turcia. Cum ar fi ciocnirile din Yemen sau Siria, in ambele tari sunt militii finantate de Iran si probabil si de A.S.
Cum zicea cineva la alt articol, Israel si-a tras scaunul la umbra si mananca niste popcorn urmarind rezultatul confruntarilor.
De atunci ostilitatile continua ori de cate ori se prezinta un pretext bun de folosit.
Acum exista razboaie civile, intre suniti si siiti, in Siria, Irak si Yemen, exista atentate si lupte sporadice in Liban, Pakistan, sunt revolte si represiuni in Bahrein si Arabia Saudita (care a executat recent un inalt cleric siit saudit).
Cat timp petrolul saudit a jucat un rol important in economia americana, USA au sustinut regatul saudit si micile monarhii satelit din Golf.
Datorita tehnologiei de fracking USA au devenit independente energetic si au cea mai mare productie de petrol din lume. Ceea ce mecanic face ca sauditii sa fie mai putin importanti strategic.
Nu e intamplator ca s-a ajuns chiar la un acord recent intre USA si Iran.
Deocamdata, influenta americana in Penisula Araba (locul de origine a tuturor triburilor semite arabe si a religiei islamice) se mentine pentru a contracara China, Rusia si a juca pe rivalitatea suniti-siiti.
In Siria se poate observa complexitatea aliantelor din regiune si contradictiile intre "aliati", semne ale reasezarii strategice din zona.
"..trebuie sa intelegem ca iranienii nici macar nu sunt musulmani, ei sunt adeptii unui mag.." (in referire la Ali, varul lui mahomed).
"ei urasc demult musulmanii si ei cred ca principalii lor inamici sunt dreptcredinciosii care respecta traditia musulmana" (sunna).
Ministrul iranian de externe a raspuns pe Twitter:
"are dreptate, nu exista legatura intre islamul iranienilor si intoleranta extremista predicata de wahabiti si stapanii sauditi ai terorii".
Deocamdata, datorita presiunilor exercitate de USA si Rusia, cele doua state musulmane nu si-au declarat razboi direct, o fac doar prin interpusi in tarile din jur.
Si ca acelasi Putin are de gand sa inceapa inca un razboi prin interpusi in Orientul Apropiat?
Si inca o intrebare : de ce ii intereseaza pe pravoslavnicii rusi si propagandistii lor cine detine locurile sfinte ale islamului. Cand Ierusalimul era ocupat de iordanieni rusii aplaudau cu putere din cate imi aduc aminte.