La Tunis au avut loc luni si marti dezbateri, sub egida Natiunilor Unite, pentru stabilirea componentei guvernului de uniune nationala din Libia, au declarat agentiei France-Presse mai multi participanti, anunta Agerpres.

"Principala noastra problema, principala provocare pentru noi este formarea guvernului de uniune nationala si aprobarea ulterioara a acestuia de catre Camera Reprezentantilor", a declarat intr-o conferinta de presa emisarul ONU pentru Libia, Martin Kobler.

"Unii ministri trebuie inlocuiti pentru a avea o echipa care sa reprezinte toate partile libiene", a declarat pentru AFP reprezentantul unui partid libian la negocieri, sub rezerva anonimatului.

La Tripoli s-a instalat in primavara un guvern de uniune nationala condus de Fayez al-Sarraj, dar eforturile sale de a controla efectiv toata tara sunt inca in curs. In special in estul Libiei exista o autoritate politica rivala. Parlamentul, apropiat acestei factiuni, a refuzat pe 22 august sa acorde votul sau guvernului, dar a decis sa-i acorde premierului "o ultima sansa" de a propune un nou cabinet.

La negocierile de la Tunis au participat atat prim-ministrul Fayez al-Sarraj, cat si reprezentantii autoritatilor din est. Jamal Ashour, presedintele biroului politic al partidului Al-Watan, a declarat: "Avem nevoie de un guvern capabil sa rezolve problemele si care in acelasi timp sa satisfaca toate factiunile libiene".

Obiectivul demersului sub egida ONU este sa continue implementarea acordului inter-libian semnat in Maroc, la sfarsitul lui 2015, pentru a pune capat haosului care a cuprins Libia dupa caderea regimului lui Muammar Gaddafi in 2011.

In acelasi timp, fortele guvernului de la Tripoli se confrunta cu efective ale gruparii Stat Islamic prezente inca la Sirt, la circa 450 km est de capitala.