Ministrul tunisian al apararii, Farhat Horshani, a estimat marti numarul conationalilor sai care s-au alaturat gruparii Stat Islamic (SI) in Libia la aproximativ 1000, transmite AFP, citata de Agerpres.

Adresandu-se ziaristilor in marja unei conferinte pe teme de securitate la Paris, ministrul a declarat ca cifrele avansate de diferite surse, intre 2000 si 3000 de jihadisti tunisieni in tara vecina, sunt exagerate, iar in realitate ar fi de ordinul a 1000. Deocamdata, acestia nu revin in masa in Tunisia, dar este nevoie de vigilenta in continuare, a adaugat el, remarcand si faptul ca multi au cetatenie dubla, tunisiana si franceza.

Horshani a criticat lipsa unei strategii regionale de raspuns la problema luptatorilor straini ai SI din Libia. "Statele gestioneaza problema de pe o zi pe alta", a afirmat el.

"Razboiul impotriva terorismului este un razboi total. Daca raspundem terorismului doar pe planul militar si al securitatii, pierdem razboiul. (...) Terorismul este un mod de gandire, este o cultura care se formeaza in spiritul tineretului. Trebuie sa cream un nou tip de educatie si sa avem un alt tip de discurs religios. (...) Trebuie sa convingem tinerii ca islamul nu este asa. (...) Altfel, vom avea in cativa ani un monstru mai periculos decat Daesh (acronim arab pentru SI - n. red.)", a mai declarat ministrul.