Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut marti succesorilor fostului lider uzbek Islam Karimov, care a decedat la finele saptamanii trecute in urma unui atac vascular cerebral, sa ii continue politicile si stilul dur de guvernare. Karimov a condus timp de 26 de ani, cu o mana de fier, fosta republica sovietica fiind cunoscut pentru masurile de suprimare a opozantilor politici, relateaza News.ro citand Reuters.

"Desigur ca speram ca toate politicile incepute de Islam Abduganievich Karimov vor fi continuate. Pe partea noastra, vom face tot ce ne sta in putere pentru a sprijini aceasta cale a dezvoltarii mutuale, precum si pe oamenii si conducatorii din Uzbekistan. Puteti sa aveti incredere in noi, pentru ca suntem cei mai de nadejede prieteni", i-a spus presedintele rus premierului uzbek Savkat Mirzioiev, in timpul unei scurte vizite la Taskent.

Islam Karimov s-a prezentat intotdeauna ca un bastion central-asiatic impotriva proliferarii islamismului extremist. Politica sa antiislamista l-a ajutat sa aiba o relatie bilaterala apropiata atat cu Moscova, cat si cu Washington, in ciuda acuzatiilor organizatiilor non-guvernamentale cu privire la tacticile guvernamentale de eliminare a opozitiei politice.

Kremlinul a anuntat ca Vladimir Putin a efectuat o vizita oficiala in Samarkand, localitatea natala a presedintelui uzbek, unde a depus flori la mormantul lui Karimov.

Premierul Dimitri Medvedev a condus delegatia rusa prezenta la inmarmantarea fostului presedinte uzbek, care a avut loc in timpul summitului G20 din China.

Insa, vizita presedintelui rus are loc la putin timp dupa intalnirea unui diplomat american de rang inalt cu reprezentantii uzbeki si ilustreaza competitia dintre marile puteri pentru influentarea natiunii central-asiatice bogate in resurse naturale.

Discutia lui Vladimir Putin cu Savkat Mirzioiev demostreaza ca premierul uzbek ar putea sa preia functia lui Islam Karimov. Saptamana trecuta, Mirzioiev a fost numit presedinte al comisiei guvernamentale insarcinate cu organizarea funeraliilor de stat pentru presedintele decedat.

Intre timp, premierul uzbek a sustinut ca vizita presedintelui rus inseamna mult.

"Relatiile noastre de politica externa cu rusii sunt parte a unui parteneriat strategic si vom continua sa dezvoltam acel pod, pe care l-ati construit atatia ani alaturi de Islam Karimov si pe care noi trebuie sa-l solidificam in acest moment", a spus Mirzioiev.

Islam Karimov a distantat Uzbekistanul de Moscova in 2012, atunci cand Taskentul si-a suspendat pozitia din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva.