Estonia, stat membru NATO, a afirmat ca un avion militar rus i-a incalcat spatiul aerian, fiind al patrulea incident de acest gen in 2016 si determinand Ministerul estonian de Externe sa protesteze pe langa ambasadorul rus la Tallinn, a indicat marti armata estoniana intr-un comunicat, potrivit agentiei DPA, citata de Agerpres.

Potrivit comunicatului, un avion rus Antonov An-72 de transport a intrat in spatiul aerian estonian in apropiere de insula Vaindloo din Marea Baltica fara permisiune si a ramas in acea zona timp de un minut si jumatate.

Pilotul rus avea transponderul avionului in functiune, dar nu era in contact cu controlul de trafic aerian estonian, se precizeaza in comunicat.

Citand experti militari rusi, cotidianul Postimees a relatat marti ca avioanele militare ruse nu sunt echipate cu cele mai moderne transpondere, ceea ce inseamna efectiv ca radarele civile nu le pot repera. In schimb, ele folosesc transmitatoare electronice codate sovietice care doar transmit date catre radarul militar rusesc.

NATO si Rusia s-au acuzat reciproc ca avioanele fiecareia dintre cele doua parti zboara deasupra regiunii baltice avand oprit transponderul, transmitator ce identifica un avion si pozitia lui.

Conform agentiei ruse de presa Tass, ministerul rus al Apararii a respins faptul ca avionul sau a incalcat spatiul aerian estonian. "Fortele aeriene ale Rusiei nu au incalcat spatiul aerian al Estoniei din vecinatatea insulei Vaindloo", a declarat presei generalul Igor Konasenkov. Avioanele An-72 ale Fortelor aeriene ale Rusiei "nu au efectuat nici un zbor in zona indicata ieri", a adaugat el.