Autoritatea pentru etica a Uniunii Europene cere clarificari din partea Comisiei Europene, dupa ce fostul presedinte al institutiei, Jose Barroso, s-a angajat la Goldman Sachs intr-o functie din care va oferi consultanta referitoare la iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, transmite Bloomberg, citat de News.ro.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Numirea lui Barroso, la mai putin de doi ani de la incheierea mandatului sau la conducerea Comisiei Europene, provoaca ingrijorare "avand in vedere importanta rolului sau si puterea globala, influenta si istoria bancii cu care are acum legaturi", afirma ombudsmanul UE, Emily O'Reilly, intr-o scrisoare datata 5 septembrie, trimisa succesorului lui Barroso, Jean-Claude Juncker.

"Aceasta ingrijorare publica va fi amplificata de faptul ca Barroso a afirmat public ca va oferi consultanta legata de decizia Marii Britanii de retragere din UE", a scris O'Reilly.

Ea a intrebat daca negociatorul pentru Brexit al Comisiei, Michel Barnier, va fi sfatuit cum si daca sa discute cu Barroso.

"Un astfel de sfat este important avand in vedere necesitatea de a se asigura ca munca lor nu este afectata de un posibil esec lui Barroso de a se comporta cu integritate", a mai scris O'Reilly.

Goldman Sachs a anuntat in iulie ca Barroso, care a condus Comisia Europeana in perioada 2004-2014, fiind si fost premier al Portugaliei, va fi presedinte fara rol executiv al diviziei internationale a bancii americane si va oferi consultanta in probleme globale.

In urmatorii cativa ani se va negocia accesul liber al bancilor din Londra pe piata din UE, alte orase europene, intre care si Parisul, urmand probabil sa fie interesate de miile de locuri de munca aflate in prezent in capitala britanica.

Un purtator de cuvant al Goldman Sachs din Londra a refuzat sa comenteze in legatura cu scrisoarea.

In iulie, presedintele francez Francois Hollande a declarat ca numirea lui Barroso este "posibila din punct de vedere legal, dar inacceptabila din punct de vedere moral".

El a spus ca Goldman Sachs a fost implicata in criza financiara care a inceput cu creditele ipotecare subprime din SUA si cu ajutarea Greciei sa isi ascunda datoriile.

Peste 110.000 de oameni au semnat o petitie, care ar fi fost creata de oficiali UE, protestand fata de numirea lui Barroso si cerand UE sa ia in considerare suspendarea pensiei acestuia.

Ombudsmanul a cerut Comisiei Europene sa isi stabileasca pozitia referitoare la conformitatea numirii lui Barroso la Goldman Sachs in functie de codul de etica al fostilor oficiali care intra in sectorul privat.

Anterior, CE a anuntat ca Barroso nu a incalcat reglementarile, pentru ca a asteptat 18 luni inainte de preluarea unei noi functii.

Goldman Sachs este intre cele mai mari banci americane care au probleme din cauza repercusiunilor votului pro-Brexit, care a dus la prabusirea lirei, a agitat pietele imobiliare si a provocat instabilitate politica.

Banca americana are circa 6.000 de angajati in Londra si, alaturi de majoritatea bancilor internationale, a sustinut ramanerea Marii Britanii in UE la referendumul din 23 iunie.