"Parchetul cere judecarea tuturor inculpatilor" a precizat sursa. Ramane la latitudinea judecatorilor sa se pronunte asupra acestei solicitari.
Un proces ar putea complica campania lui Sarkozy pentru castigarea presidentiei franceze in alegerile din 2017.
Fostul presedintele francez Nicolas Sarkozy, liderul partidului Republicanii (centru-dreapta), a fost pus sub acuzare in februarie pentru actiuni ilegale de finantare a campaniei prezidentiale din anul 2012, in dosarul supranumit "Bygmalion".
Ancheta vizeaza presupuse facturi false in valoare de 18,5 milioane de euro, emise de catre societatea Bygmalion pentru a acoperi depasirea bugetului legal al campaniei lui Nicolas Sarkozy.
Plafonul legal al campaniei Uniunii pentru o Miscare Populara, fostul partid al lui Sarkozy, era stabilit la 22,5 milioane de euro.
Sarkozy avea o majoritate relativa asigurata, dar o majoritate de electori nu-l vor candidat (de altfel, ultimul sondaj arata ca 85% dintre francezi nu-l vor candidat nici pe Hollande, la stanga).
Concurentii sai (12 la numar) vor profita de problemele sale penale, iar publicul isi va intari convingerea ca Sarkozy nu are ce cauta iarasi la Elysee.
Desigur, trebuie precizat ca spre deosebire de Romania, in Franta procurorii sunt supusi unei ierarhii administrative care are la varf pe ministrul justitie, numit politic, el este cel ce hotaraste numiri si schimbari in functii ale procurorilor (vezi art.5 din legea franceza de organizare a procuraturii).
In Franta doar judecatorii sunt numiti dupa avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul procurorilor ministrul justitiei nu are nici o obligatie legala de a tine sema de avizul "simplu" al CSM, presedintele tarii semnand decretele de numire.
Asa ca foarte adesea apar scandaluri "juridico-politice" (magistratii fiind organizati in sindicate apropiate de un partid sau altul) atunci cand parchetul decide fie sa trimita in judecata, fie sa dea NUP unor oameni politici.
E foarte probabil ca Sarkozy a fost complice la acele ilegalitati (facturi false si suprafacturari) si la fel de probabil e ca procurorii supusi ministrului socialist al justitiei au asteptat intentionat 4 ani momentul potrivit pentru a-i taia craca politica unui Sarkozy care incearca sa revina in cursa pentru presedintie.
E genul de scandal care dezgusta electorii si face deliciul Frontului National, partidul nationalist al dnei Le Pen acuzand de multi ani clasa politica traditionala ca este corupta si face doar jocuri de interese meschine, individuale sau de grup, fara sa-i pese de poporul francez.
Si ne miram ca increderea romanilor in justitie a scazut?