Sosirea tumultoasa a lui Barack Obama la summitul G20 din China a fost un incident "neinsemnat" care a fost senzationalizat de presa occidentala, sustine tabloidul chinez Global Times, controlat de stat, relateaza The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

O confruntare intre o consiliera de la Casa Alba si un oficial chinez si alte mici incidente au avut loc dupa ce Air Force One a aterizat la Hangzhou, unde are loc summitul G20. Prima dificultate - nu exista o scara pe care Obama sa coboare din avion pe covorul rosu, presedintele fiind nevoit sa foloseasca o alta iesire.

Pe pista a izbucnit o disputa intre o consiliera prezidentiala si un oficial chinez, care a cerut ca jurnalistilor care-l insoteau pe Obama sa nu li se permita sa se apropie de el. Ar fi o incalcare a traditiei respectate de fiecare data cand seful statului american soseste intr-o tara straina.

Cand oficialul de la Casa Alba a insistat ca americanii stabilesc regulile in ceea ce-l priveste pe liderul lor, omologul ei chinez i-a intors spatele. "Asta este tara noastra!. Este aeroportul nostru!", a strigat oficialul chinez.

De asemenea, un oficial chinez a incercat sa o tina pe consiliera pe probleme de securitate a lui Obama Susan Rice departe de seful ei.

In urma incidentelor au aparut speculatii - negate ulterior de o sursa anonima din guvernul chinez - potrivit carora Beijingul a pus la cale aceste "incidente" diplomatice pentru liderul american.

Global Times, un tabloid controlat de Partidul Comunist Chinez, a prezentat luni propria interpretare a incidentelor de la aeroport.

"Presa occidentala a exagerat incidentul, insa Obama a incercat sa il minimizeze", se arata intr-un editorial.

"Asta ne face sa credem ca atmosfera tensionata dintre China si SUA poate fi atribuita partial presei occidentale, care exagereaza adesea chestiuni neinsemnate."

Tabloidul condus de stat mai spune ca episodul nu va eclipsa cooperarea SUA - China, adaugand: "Probabil ca Obama nu ar vrea sa asiste la neintelegeri in cadrul relatiilor sino-americane inainte de plecarea de la Casa Alba".