Decizia Comisiei Europene referitoare la taxele retroactive uriase pe care trebuie sa le plateasca Apple Irlandei se bazeaza in mod clar pe fapte si reguli, nefiind o masura impotriva Statele Unite, a declarat duminica presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit News.ro, care citeaza Reuters.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

La inceputul saptamanii, Executivul UE a ordonat Apple sa plateasca pana la 13 miliarde de euro plus dobanzi guvernului Irlandei, dupa ce a stabilit ca un acord special de raportare a profiturilor internationale in axceasta tara este ajutor ilegal de stat.

Directorul general al Apple, Timp Cook, a descris decizia ca fiind "o porcarie politica totala", dar Franta si Germania au aparat decizia Bruxelles-ului.

Juncker a mai spus ca investigatiile Comisiei in domeniul fiscal s-au concentrat in mare parte pe companii europene.

Decizia CE a venit pe fondul unei initiative globale de combatere a evaziunii fiscale a companiilor multinationale, lansata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Cazul Apple a adus subiectul in centrul atentiei si a amplificat riscul unei reactii din partea SUA, unde unii congresmeni au spus ca rezultatul este un amestec european in baza fiscala americana.

Directorul Centrului pentru Politici Fiscale si Administratie al OCDE, Pascal Saint-Amans, prezent la summitul G20, a declarat ca planificarea fiscala a Apple este "scandaloasa", dar, ca si Juncker, a spus ca decizia CE se bazeaza pe reglementarile actuale.

Saint-Amans considera insa improbabil ca decizia UE referitoare la Apple sa devina un precedent pentru alte multinationale.

Remarcile lui Juncker par sa aiba rolul sa ii calmeze pe congresmenii americani, care au comentat ani de zile despre veniturile offshore ale companiilor, dar acum sunt ingrijorati ca ordinul CE va face ca o parte mai mare din profiturile companiilor din SUA sa ajunga la guvernele europene.