China, principalul poluator al planetei, a ratificat sambata acordul mondial privind incalzirea globala incheiat pe 12 decembrie, la Paris, la finalul COP21, iar Statele Unite urmeaza sa ratifice acordul in cursul zilei in marja summitului G20 de la Hangzhou, relateaza AFP, citata de News.ro.

Poluarea atmosferica, o problema grava in ChinaFoto: Agerpres/AP

Camera de inregistrare legislativa a regimului comunist a adoptat "propunerea (...) de ratificare" a acestui tratat istoric vizand sa opreasca incalzirea climatica sub pragul critic de 2 grade C, eventual 1,5 grade C, fata de nivelul preindustral, a anuntat agentia China Noua.

Acest lucru presupune eforturi colosale din partea gigantului asiatic, in care carbunele detine 70% din ponderea producerii energiei electrice si care este raspunzatorpentru aproximativ 24% din emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial.

Acordul de la Paris a fost semnat de 180 de tari, insa fiecare urmeaza, potrivit modalitatilor lor - vot in Parlament sau prin decret - sa ratifice textul. Este necesar ca cel putin 55 de tari sa ratifice documentul - si sa reprezinte 55% din emisiile la nivel mondial de gaze cu efect de sera - pentru ca tratatul sa intre in vigoare.

Pana in prezent, doar 24 de tari au dus la bun sfarsit acest proces, potrivit ONU, mai ales mici state insulare, cele mai expuse, dar care insumeaza doar 1,08% din emisii.

Potrivit unor ONG-uri si unor surse diplomatice, Statele Unite - al doilea cel mai important poluator cu CO2 la nivel mondial - urmeaza sa ratifice acordul.

Presedintele american Barack Obama este asteptat sambata la Hangzhou, in estul Chinei, la summitul G20, in marja caruia el urmeaza sa anunte ratificarea de catre Washington a Acordului de la Paris, o decizie care nu necesita unda verde din partea Congresului.

Odata cu acest dublu anunt, o enorma parte a drumului ramas va fi parcursa - primele doua economii ale lumii sunt responsabile de 40% din emisii la nivel mondial.

"Semnalul este ca membrii comunitatii internationale abordeaza concret amenintarea incalzirii globale. Aceste doua tari isi transforma economiile pentru a-si obtine cresterea economica mai degraba din energii curate, decat din (energii) fosile", a declarat pentru AFP Alvin Lin, de la ONG-ul de mediu NRDC.