Presedintele uzbek Islam Karimov, aflat la putere de peste 25 de ani, este in stare critica, a anuntat vineri guvernul sau, ceea ce ar putea indica faptul ca natiunea cea mai populata din Asia Centrala se pregateste pentru primul sau transfer de putere de la obtinerea independentei, scrie Reuters.

Starea de sanatate a lui Karimov, in varsta de 78 e ani, s-a deteriorat brusc de-a lungul ultimele 24 de ore, a anuntat cabinetul sau intr-o scurta declaratie publicata de ziarul oficial Narodnoye Slovo.

"Medicii evalueaza (n.r. starea lui de sanatate) ca fiind critica", scrie in declaratie, adaugand ca presedintele Karimov a fost in spital de sambata, cand a suferit un accident vascular cerebral.

In urma cu doua zile au existat informatii ca acesta ar fi murit in urma unui atac cerebral, informatia nefiind insa confirmata oficial, a anuntat agentia Fergana. Oficialii de la Tashkent au negat aceasta informatie, afirmand ca presedintele Karimov "este in stare grava, dar stabila", a relatat agentia Interfax.

Islam Karimov se afla la reanimare, dupa ce a facut o hemoragie cerebrala, anuntase luni una dintre fiicele sale, citata de AFP. Islam Karimov, 78 de ani, "a fost internat si se afla la reanimare din cauza unei hemoragii cerebrale survenite sambata dimineata. Starea sa este considerata stabila", a scris pe Instagram fiica sa Lola Karimova-Tilliaieva.

"Deocamdata este prea devreme pentru a face pronosticuri privind viitoarea sa stare", a adaugat ea.

Guvernul anuntase duminica, fara alte precizari, ca presedintele a fost internat, lucru rar pentru autoritatile din aceasta tara, care se multumesc in general sa dezminta zvonurile legate de sanatatea fragila a sefului statului.

Islam Karimov a urcat toate scarile partidului comunist in vremea URSS, pentru a ajunge in cele din urma seful Uzbekistanului sovietic, in 1989. El a reusit sa se mentina la putere si dupa obtinerea independentei tarii, in 1991, timp de peste 25 de ani.

Numele vehiculate pentru inlocuirea lui Islam Karimov sunt Shavkat Mirzioiev, actualul premier, si Rustam Azimov, vicepremier.

Fiica cea mai mare a presedintelui, Gulnara Karimova, a cazut in dizgratie dupa ce a fost considerata mult timp succesoarea tatalui sau. Acuzata de coruptie, aceasta este in prezent in arest la domiciliu.

Fiica cea mai mica a lui Karimov, Lola Karimova-Tilliaieva, locuieste la Paris, unde este ambasador al Uzbekistanului la UNESCO. Ea a afirmat in 2013 ca nu a mai vorbit cu Gulnara de 12 ani.