Casa Alba a contrazis joi un raport al unei organizatii neguvernamentale privind acordul nuclear cu Iranul. La bordul aeronavei prezidentiale Air Force One, purtatorul de cuvant Josh Earnest a replicat, referitor la document: "Argumentul ca acest acord a fost cumva implementat inainte ca Iranul sa se alinieze este pur si simplu neadevarat", potrivit Agerpres.

Institute for Science and International Security (Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala), un grup de reflexie cu sediul la Washington, afirma in raportul mentionat ca Statele Unite si aliatii au acceptat "in secret" sa permita Iranului sa incalce anumite restrictii impuse de acordul privind capacitatile sale nucleare, astfel incat termenul limita sa fie respectat si sanctiunile internationale sa poata fi ridicate. Institutul citeaza surse oficiale din cadrul guvernelor implicate in negocieri. Presedintele institutului, fostul inspector pentru armamente al ONU David Albright, coautor al raportului, a refuzat sa dezvaluie identitatea acestor surse.

Raportul a fost preluat de campania electorala a candidatului republican la alegerile prezidentiale din SUA, Donald Trump. Un consilier al acestuia l-a criticat pe presedintele Barack Obama pentru presupusa intelegere secreta cu Iranul si pe candidata democrata Hillary Clinton pentru sustinere.

Documentul, cu toate detaliile despre exceptiile permise Iranului, este disponibil pe internet la adresa http://isis-online.org/isis-reports/detail/jcpoa-exemptions-revealed.