Liderii UE vor discuta la summitul de la Bratislava din data de 16 septembrie despre viitorul Blocului comunitar dupa ce M.Britanie il va parasi, insa nu vor discuta despre termenii de iesire a tarii din Uniune pana cand Londra nu va anunta oficial ca o va face, a declarat Donald Tusk, potrivit Mediafax.

Britanicii au votat, in cadrul unui referendum care a avut loc in iunie 2016, iesirea tarii lor din Uniunea Europeana, insa este necesara o notificare oficiala catre Bruxelles, potrivit Reuters.

Premierul britanic, Theresa May, a declarat ca nu va trimite o notificare formala pana in anul 2017, pentru a avea timp sa pregateasca procedurile de negociere.

Diplomatii spun ca Marea Britanie ar prefera sa cunoasca in linii mari termenii separarii inainte de a initia procedurile de iesire din Blocul comunitar, lucru respins in mod repetat de oficialii Uniunii Europene.

Liderii UE se vor intruni in Bratislava pe data de 16 septembrie, iar primul loc in agenda discutiilor va fi ocupat de subiectul privind consecintele politice asupra Blocului comunitar aparute in urma deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.

"Trebuie sa discutam despre ceea ce inseamna Brexitul din punct de vedere politic pentru Uniunea Europeana", a declarat joi Donald Tusk, la Luxemburg. Tusk a subliniat ca discutiile se vor concentra asupra viitorului Uniunii Europene, nu asupra Marii Britanii.

"Intentia noastra nu este de a discuta despre Marea Britanie la Bratislava sau despre strategia noastra de negociere vizavi de aceasta. Pozitia noastra este foarte clara: nu vor exista negocieri fara o notificare in prealabil (n.r. notificarea oficiala din partea Marii Britanii ca paraseste UE)", a spus acesta.