Destituirea presedintelui brazilian Dilma Rousseff marcheaza o noua lovitura dura pentru stanga in America Latina, la aproape 20 de ani dupa "valul rosu" care a cucerit continentul, scrie AFP.

Dilma Rousseff si Lula da SilvaFoto: Captura YouTube

Pentru Brazilia, aceasta demitere, care a avut loc miercuri, inseamna sfarsitul a 13 ani de domnie a stangii.

Dupa alegerea in 1998 a defunctului Hugo Chavez in Venezuela, "valul rosu" a cucerit 15 tari latino-americane. Dupa destituirea Dilmei Rousseff, nu mai raman decat opt.

Cazul brazilian este cel mai emblematic. In cea mai mare economie a regiunii, ajungerea la putere in 2003 a fostului muncitor Luiz Inacio Lula de Silva, urmat in 2010 de favorita sa, fosta luptatoare de gherila Dilma Rousseff, a constituit o incurajare puternica pentru votantii de stanga.

Cu un amestec de politici economice dinamice si programe sociale revolutionare, Lula a reusit sa scoata milioane de brazilieni din saracie, dand nastere unei clase medii avide de consum.

Acesta a avut insa sansa sa ajunga la putere in plin boom al materiilor prime, principalul produs de export in regiune, generat de enormul apetit al Chinei.

In deceniul 2000, 75 de milioane de latino-americani au iesit din saracie.

"A existat aceasta impresie ca America Latina incepuse sa se dezvolte", povesteste William LeoGrande, cercetator in stiinte politice la Universitatea americana din Washington.

Insa, cand cotatiile materiilor prime au cazut brutal, intreaga regiune a inceput sa sufere. Continentul va cunoaste in 2016 al doilea an consecutiv de recesiune.

"Am trait cu iluzia ca va fi usor" sa depasim aceste schimbari, adauga LeoGrande. "Evident, dependenta de materii prime ramane mai importanta decat credeau unii".

Efectele la vot

Reactia la vot nu a intarziat: in noiembrie, in Argentina, liberalul Mauricio Macri a castigat alegerile prezidentiale intrerupand astfel 12 ani de guvernare de stanga ai lui Nestor si Cristina Kirchner (2003-2015).

Au urmat si alte schimbari: in Venezuela (parlamentare) si apoi in Peru (prezidentiale).

In Bolivia, presedintele Evo Morales a pierdut in februarie un referendum care ar fi trebuit sa ii permita candidatura pentru un al patrulea mandat.

In Ecuador, socialistul Rafael Correa a visat o vreme la un al treilea mandat. Foarte nepopular, a preferat sa renunte.

Scandalurile de coruptie au devastat stanga, cum a fost in Chile, unde Michelle Bachelet a platit problemele judiciare ale fiului sau prin caderea in sondaje.

In Brazilia, Dilma Rousseff a fost acuzata oficial de cosmetizarea conturilor publice. Ea este insa considerata responsabila pentru cea mai grea recesiune din ultimele decenii si pentru mega-scandalul de coruptie in cadrul gigantului petrolier Petrobras, care a cuprins majoritatea elitei politice.

Prezentat un timp ca un candidat in 2018, Lula a fost si el prins din urma de probleme juridice, fiind anchetat pentru spalare de bani si coruptie pasiva in dosarul Petrobras.

Partidul Muncitorilor pe care l-a infiintat a dezamagit o parte a partizanilor sai, explica Jose Oscar Beozzo, celebrul teoretician al stangii.

Partidul "si-a alienat lent baza incetand sa formeze noi lideri, aliindu-se cu partide de centru si de dreapta pentru a-si garanta capacitatea de a guverna si avand mai multe figuri politice implicate in coruptie", spune acesta.

Partidul Muncitorilor a fost "devastat de pragmatism si de aliantele sale", adauga Tarso Genro, membru al partidului si fost ministru al lui Lula.

Noua dreapta

Dupa un secol XX marcat de lovituri de stat si dictaturi militare, regiunea pare acum sa vada nascandu-se o noua dreapta democratica si sociala, arata John Coatsworth, istoric la universitatea Columbia din New York.

"Timp de peste doua secole, dreapta din America Latina era foarte suspicioasa in fata institutiilor democratice si conspira de fiecare data cand ii convenea pentru a le rasturna sau pentru a le reduce autoritatea", spune acesta.

"Toate partidele de dreapta si de centru dreapta care profita de prabusirea stangii in America Latina au suferit o prabusire similara" in trecut, avertizeaza insa acesta, inainte de a adauga: "democratia este un lucru formidabil".