Barack Obama a parasit miercuri Washingtonul pentru cel de-al 11-lea si ultimul turneu asiatic, care il va duce in China, pentru Summitul G20, apoi in Laos, o premiera pentru un presedinte american, informeaza France Presse, citata de Agerpres.

"Trei dosare mari ale presedintiei se vor afla in centrul acestei calatorii: schimbarile climatice, economia mondiala si regiunea Asia-Pacific", a spus consilierul Ben Rhodes.

Dupa o scurta trecere prin Nevada, presedintele american se va opri la Hawaii, acolo unde s-a nascut si unde va sustine un discurs in cadrul congresului mondial al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

El se va deplasa apoi in micul atol Midway, in mijlocul oceanului, in inima unei imense rezervatii naturale marine a carei crestere de patru ori a anuntat-o recent. Cunoscuta sub denumirea de Papahanaumokuakea, aceasta arie protejata unde pescuitul comercial a fost interzis gazduieste circa 7.000 de specii marine.

Barack Obama va merge apoi la Hangzhou, in estul Chinei, pentru a participa la Summitul G20.

Cu aceasta ocazie, este prevazuta o intalnire bilaterala cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre situatia din Siria, unde conflictul a devenit si mai complicat odata cu interventia Turciei.

La 5 septembrie, el se va deplasa in Laos, devenind primul presedinte american care ajunge in aceasta mica tara comunista ce asigura in acest an presedintia ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est).

El va sustine un discurs in cadrul caruia ar urma sa evidentieze inca o data avantajele Tratatului Transpacific de Liber-schimb (TPP), atacat din toate partile in SUA si care inca mai trebuie sa treaca de Congres.

Obama are prevazuta si o intrevedere cu presedintele filipinez Rodrigo Duterte, care a avut tot mai multe declaratii dure in cadrul campaniei sale populiste si a amenintat in mai multe randuri ca va rupe legaturile cu Washingtonul.

El se va deplasa apoi in micul oras Luang Prabang, fosta capitala regala a Laosului, unde va participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri cu tineri din Laos.

Laosul este tara care a primit cele mai multe bombe pe cap de locuitor din lume, atunci cand razboiul din Vietnam s-a extins pe teritoriul sau intre 1964 si 1973. Washingtonul si Laosul, care au avut mult timp relatii extrem de tensionate, au discutat in ultimele luni despre o consolidare a programului american de deminare si de dezactivare a acestor dispozitive explozive.