Guvernul britanic doreste sa se orienteze spre un acord "specific" cu Uniunea Europeana mai degraba decat sa il copieze pe cel care leaga tari ca Norvegia de blocul european, au afirmat miercuri mai multi ministri, scrie AFP, citata de Agerpres.

Acest model, al carui contur urmeaza sa fie definit, cuprinde in mod necesar un "control al numarului persoanelor din UE autorizate sa vina in Marea Britanie", a precizat un purtator de cuvant al premierului Theresa May.

Miercuri, prim-ministrul britanic i-a primit la resedinta de la Chequers pe principalii membri ai cabinetului pentru o prima intalnire dupa vacanta de vara, pe fondul disensiunilor din randul guvernului conservator in ce priveste modalitatile de punere in aplicare a Brexitului.

Daca ministrul de finante Philip Hammond, care a facut campanie pentru mentinerea tarii sale in UE, doreste ca Marea Britanie sa ramana in cadrul pietei comune, alti ministri se pronunta pentru parasirea acesteia.

Pentru a avea acces la piata unica, tari nemembre ale UE ca Norvegia si Elvetia trebuie sa accepte principiul liberei circulatii a persoanelor, una din principalele mize ale referendumului privind Brexitul.

Sustinatorii unei rupturi cu UE, ca ministrul de externe Boris Johnson, considera ca o limitare a imigratiei europene este absolut necesara pentru a respecta votul poporului britanic, cu riscul de a se izola de o piata cu 500 de milioane de consumatori.

"Mai multi membri ai cabinetului au afirmat ca dorim un model specific pentru Marea Britanie, si nu o solutie gata facuta", a subliniat purtatorul de cuvant al premierului.

"Aceasta trebuie sa implice un control al numarului de persoane din UE autorizate sa vina in Marea Britanie, dar si sa ofere o solutie pozitiva comertului de bunuri si servicii", a adaugat el.

Theresa May, care s-a pronuntat pentru mentinerea tarii sale in UE in campania pentru referendumul de la 23 iunie, a repetat ca va pune in aplicare retragerea tarii sale, dorita de aproape 52% dintre britanici.

''Trebuie sa continuam sa fim foarte clari, ca 'Brexit inseamna Brexit', ca urmeaza sa facem un succes din aceasta. Aceasta inseamna ca nu va exista un al doilea referendum, nici o tentativa de a ramane in UE prin usa din spate, ca urmeaza de fapt acum sa realizam'' Brexitul'', a declarat ea, citata de un purtator de cuvant.

In pofida presiunilor din partea unor tari europene, Theresa May a afirmat in repetate randuri ca nu va invoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care lanseaza procedura de separare de UE, inainte de sfarsitul anului. Ulterior, Marea Britanie va avea la dispozitie doi ani pentru a negocia modalitatile de retragere.

Participantii la reuniunea de miercuri au convenit, de asemenea, ca nu este necesar sa se ceara unda verde din partea deputatilor britanici, majoritatea acestora facand campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE, inainte de a declansa procedura de separare.