Interimarul Mariano Rajoy a pierdut miercuri seara votul de incredere al parlamentarilor spanioli pentru formarea unui nou executiv, dupa ce a decis sa se prezinte in fata legislativului inainte de a reusi sa obtina sprijinul opozitiei, aducand tara iberica mai aproape de un al doilea tur de alegeri anticipate, transmite News.ro citand Reuters.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

Liderul Partidului Popular (PP) si-a asigurat sprijinul a 170 de parlamentari, insa mai avea nevoie de doar sase voturi ale opozitiei pentru a obtine majoritatea necesara investirii unui nou executiv.

Liberalii Ciudadanos au votat in favoarea numirii lui Mariano Rajoy, insa socialistii, impreuna cu alianta antiausteritate Unidos Pedomos si partidele regionale din Catalonia si Tara Bascilor s-au opus vehement unui nou executiv conservator.

Mariano Rajoy are dreptul de a se prezenta pentru a doua oara in fata parlamentarilor spanioli cu o propunere de executiv, inainte ca regele sa prezinte un ultimatum pentru formarea unei coalitii politice inainte de declansarea unui al doilea tur de alegeri anticipate.

Rezultatul ultimelor alegeri anticipate au anuntat un nou blocaj politic in tara condusa in ultima jumatate de an de executivul interimar al lui Mariano Rajoy, in conditiile in care nicio formatiune nu are majoritatea, pentru a doua oara in ultimele sase luni, ceea ce sporeste si mai mult incertitudinea politica din blocul comunitar.

Alegerile anticipate din luna iulie au fost declansate dupa ce politicienii spanioli nu au reusit sa formeze o coalitie care sa treaca de votul de incredere al noului legislativ, dupa cinci luni tensionate de negocieri atat in randul partidelor de stanga, cat si de partea dreptei.