Partidele de pe faramitata scena politica din Republica Moldova au inceput miercuri sa isi anunte candidatii pentru alegerile prezidentiale ce vor avea loc pe 30 octombrie anul acesta.

Igor DodonFoto: Agerpres

Campania electorala propriu-zisa pentru acest scrutin, primul din 1996 si pana acum in care moldovenii isi aleg in mod direct presedintele, va incepe pe 30 septembrie.

UPDATEMaia Sandu este candidatul Partidului Actiune si Solidaritate pentru scrutinul din 30 octombrie. Decizia a fost luata de Consiliul National al formatiunii, noteaza Unimedia.

Partidul Socialist va fi reprezentat la prezidentiale de presedintele sau,Igor Dodon, decizie aprobata unanim de Consiliul Republican al formatiunii. Potrivit sondajelor de opinie din ultimul an, Dodon ar primi 10-15% dintre voturi, destule insa ca sa fie primul in optiunile cetatenilor moldoveni.

Potrivit Agora.md, Iurie Leanca, liderul Partidului Popular European din Moldova, a fost votat de Consiliul National al formatiunii drept candidat la prezidentiale.

De asemenea, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost propus de Biroul Politic pentru a concura la aceste alegeri, dar candidatura sa urmeaza sa fie votata in cadrul formatiunii.

Partidul Nostru il va trimite in cursa pe Dmitri Ciubasenco. Anuntul a fost facut pe Facebook, impreuna cu un clip video cu Iuri Gagarin, de presedintele partidului, Renato Usatii, care nu poate candida pentru ca nu are 40 de ani, varsta minima necesara.

Candidatul Platformei DA va fi Andrei Nastase, decizie luata de Consiliul National al formatiunii, potrivit Agora.md.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat neconstitutionale in martie 2016mai multe modificari la Legea suprema, efectuate in anul 2000, inclusiv cea care prevede ca presedintele tari este ales de catre Parlament.

Curtea Constitutionala a stabilit ca dupa expirarea mandatului actualului presedinte, seful statului ar urma sa fie ales prin vot direct.

Potrivit deciziei, poate fi ales presedintele Republicii Moldova cetateanul cu drept de vot, "care are 40 de ani impliniti, a locuit sau locuieste permanent in Republica Moldova nu mai putin de 10 ani si poseda limba de stat"