Un cuplu americano-canadian tinut ostatic de patru ani de catre talibani a aparut intr-o inregistrare video difuzata marti in care au cerut guvernelor lor sa faca presiuni asupra Afganistanului pentru a inceta sa ii execute pe talibani, transmite AFP, citata de Agerpres.

Canadianul Joshua Boyle si sotia sa de origine americana, Caitlan Coleman, care a nascut doi copii in timpul captivitatii, au fost rapiti in 2012 in Afganistan, in timp ce se aflau intr-o excursie.

In inregistrarea cu o durata de un minut si 31 de secunde, preluata de SITE Intelligence Group, specializat in supravegherea site-urilor islamiste, cuplul a incercat sa explice ca rapitorii lor au fost "ingroziti" si "speriati" de executia tovarasilor de arme de catre guvernul afgan.

La inceputul lunii mai, sase talibani condamnati la moarte au fost spanzurati, primele executii dupa ce presedintele Ashraf Ghani a inasprit tonul cu insurgentii.

Deocamdata, nu se stie cand a fost realizata inregistrarea, insa difuzarea acesteia a intervenit intr-un moment in care au devenit tot mai insistente zvonurile privind executia lui Anas Haqqani, fiul intemeietorului retelei Jalaluddin Haqqani, aflata la originea a numeroase atacuri impotriva fortelor straine si locale in Afganistan. El a fost capturat in anul 2014.

Guvernul de la Kabul a refuzat sa comenteze aceste zvonuri.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat de la Washington, John Kirby, a afirmat ca autoritatile americane au fost informate despre inregistrarea video si sunt pe punctul de a examina" validitatea acesteia".

"Ramanem preocupati de bunastarea lui Caitlan si a familiei sale si continuam sa cerem (...) eliberarea lor imediata din motive umanitare", a declarat presei John Kirby.

El a adaugat ca Washingtonul a insistat pe langa guvernele Afganistanului si Pakistanului in legatura cu necesitatea de a se asigura ca cetatenii americani captivi pot reveni acasa in siguranta.

In iulie, parintii lui Caitlan Coleman au inregistrat un mesaj video pentru a cere eliberarea familiei.

In 2013, lui James si Lynda Coleman le-au fost trimise doua inregistrari video in care cuplul in captivitate cerea guvernelor american si canadian sa intervina pentru a obtine eliberarea lor.

In noiembrie 2015, parintii lui Caitlan au primit o scrisoare de la fiica lor, autentificata de un expert, in care le anunta ca in captivitate a nascut doi baieti, potrivit AFP.