Casa Alba a avertizat marti Uniunea Europeana fata de o abordare "unilaterala" in ceea ce priveste dosarele fiscale, dupa decizia Comisiei de a solicita Apple sa inapoieze peste 13 miliarde de euro, scrie AFP.

"Suntem preocupati de o abordare unilaterala care ameninta sa afecteze progresele pe care le-am facut impreuna cu europenii pentru un sistem fiscal corect", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al lui Barack Obama.

"Cand spun corect, ma refer atat la contribuabili cat si la societatile care incearca sa faca afaceri in intreaga lume", a adaugat acesta.

Comisia Europeana a ordonat marti gigantului IT Apple sa returneze Irlandei o suma record de peste 13 miliarde de euro, anunta AFP.

"Comisia Europeana a concluzionat ca Irlanda a acordat Apple avantaje fiscale nejustificate in valoare de 13 miliarde de euro (...) Irlanda trebuie acum sa recupereze impozitele neplatite de Apple pe teritoriul sau intre 2003 si 2014, respectiv 13 miliarde de euro, plus dobanzi", afirma executivul european, intr-un comunicat.