Autoritatile turce au arestat marti alti noua ziaristi, printr care si redactorul sef al cotidianului Hurriyet, sub acuzatia de legaturi cu Fetullah Gulen, predicatorul exilat in SUA si acuzat ca se afla in spatele puciului ratat din iulie, potrivit site-ului ziarului citat, scrie AFP.

In total, biroul procurorului din Istanbul a emis mandate de arestare pe numele a 35 de persoane, acuzate de legaturi cu unitati ale armatei care au incercat sa-l rastoarne de la putere pe presedintele Recep Tayyip Erdogan in 15 iulie, a precizat Hurriyet.

Printre ziaristii arestati, acuzati de propaganda pro-Gulen, figureaza Dincer Gokce, redactor sef al site-ului anglofon Hurriyet.

Ceilalti ziaristi, arestati la Istanbul, Ankara si in provincia Kocaeli (nord-vest), sunt ziaristi sau fosti ziaristi la cotidienele Bugun, Radikal si Yeni Safak, precum si la fostul ziar de opozitie Zaman, arata televiziunea turca NTV.

18 suspecti au parasit tara si alti opt sunt in continuare cautati.

Guvernul il acuza pe predicatorul Fethullah Gulen, exilat in Statele Unitel, ca a orchestrat lovitura ratata de stat. Dupa acest puci, a urmat o vasta campanie de epurare in armata, politie, justitie, educatie, afaceri si presa ostila guvernului.

Fostul imam dezminte orice implicare.

Numerosi ziaristi se afla in inchisoare in Turcia, in asteptarea procesului, printre care Nazli Ilicak, fost deputat, care a fost concediat de la ziarul pro-guvernamental Sabah in 2013, dupa ce a criticat ministri implicati intr-un scandal de coruptie.