Un kamikaze la volanul unei masini capcana s-a detonat marti in fata ambasadei Chinei din Biskek, ranind trei persoane, au anuntat autoritatile din Kirghistan, denuntand un "act terorist", scrie AFP.

"Doar kamikazele a murit. Garzi de securitate sunt ranite", a spus vicepremierul Jenish Razakov.

In total, trei kirghizi membri ai personalului ambasadei au fost internati, a precizat Razakov. Nici unul nu este grav ranit.

Potrivit unei surse din politie, o masina a intrat in poarta ambasadei marti dimineata, inainte e a se detona in centrul complexului, in apropiere de resedinta ambasadorului.

Parti ale corpului atacatorului au fost gasite la mai multe sute de metri de locul detonarii, potrivit unei alte surse din politie.

Un "dispozitiv exploziv" fusese plasat in masina, a spus o alta sursa din serviciile de securitate ale acestei tari din Asia centrala, majoritar musulmana, aflata la granita cu China.

Locuitori din Biskek au declarat ca suflul exploziei a spart geamurile cladirilor din jur.

Tara saraca, Kirhistanul are o lunga istorie de instabilitate politica si de lupta impotriva islamistilor radicali.

Autoritatile sunt ingrijorate de influenta in crestere a gruparii Stat Islamic in tara si anunta in mod regulat ca au dejucat atentate atribuite miscarii islamiste.

Potrivit autoritatilor, circa 500 de kirghizi lupta pentru SI in Siria si in Irak.

Autoritatile chineze afirma la randul lor ca SI recruteaza membri in randul uigurilor, musulmani turcofoni care constituie prima etnie din Xinjiang, o vasta regiune chineza semi-desertica dar bogata in resurse situata in Asia centrala.