Premierul italian Matteo Renzi a promis luni ca va prezenta un plan national pentru a spori siguranta in caz de cutremur, in timp ce echipele de salvare continua cautarea de cadavre dupa seismul de saptamana trecuta in care si-au pierdut viata cel putin 292 de persoane, transmite agentia Reuters preluata de Agerpres.

Renzi a spus ca Italia are nevoie de o "schimbare de mentalitate" si ca in urmatoarele zile va prezenta un proiect, supranumit 'Casa Italiei', pentru care va cauta implicarea politicienilor, a sindicatelor, a expertilor tehnici si a companiilor de constructii.

El a mai afirmat ca statul italian va cheltui atat cat este nevoie pentru acest plan, care va include realizarea de structuri rezistente la cutremur, masuri pentru eficienta energetica si asanari de terenuri, fara a specifica insa o suma.

Intr-un interviu acordat luni seara postului national de televiziune Rai, el a subliniat ca in procesul de reconstructie "termenele trebuie sa fie clare, iar supervizarea cheltuielilor - eficienta" si a anuntat ca pana la sfarsitul saptamanii guvernul va numi un comisar special.

"Lucrul care a lipsit deseori in trecut a fost realizarea unui plan pentru intreaga tara bazat pe prevenire", a precizat el intr-o scrisoare adresata anterior luni sustinatorilor sai.

Renzi a mai declarat ca a discutat deja despre noul plan cu arhitectul italian Renzo Piano, care i-a spus ca s-ar putea sa fie nevoie de doua generatii - adica circa 50 de ani - pentru ca Italia sa ajunga la cele mai bune standarde internationale in materie de siguranta.

"Faptul ca este un proiect pe termen lung nu este un motiv ca el sa nu inceapa imediat", a subliniat premierul.

Italia s-a confruntat cu 36 de cutremure cu magnitudinea de cel putin 5 grade incepand cu 1900, aproape fiecare soldandu-se cu morti, distrugeri si acuzatii ca guvernele nu au facut suficient pentru a proteja vietile cetatenilor si patrimoniul.