Prim-ministrul francez Manuel Valls a sugerat luni ca stanga europeana sa se exprime mai mult in favoarea relaxarii 'pactului de stabilitate' al UE, care prevede in special ca deficitul public al unui stat sa fie sub 3% din PIB-ul sau, informeaza agentia France Presse.

"Stanga europeana, social-democrata, trebuie sa se faca mai puternic auzita in privinta relansarii economice, a relaxarii regulilor pactului de stabilitate, pentru a lupta impotriva dumpingului social si evaziunii fiscale, a dosarului lucratorilor detasati", a declarat el in cadrul unui miting la Colomiers (in sud-vestul Frantei), cu opt luni inainte de viitoarele alegeri prezidentiale.

O parte a stangii franceze ii reproseaza presedintelui Francois Hollande, extrem de impopular, ca nu a reusit sa reorienteze regulile bugetare ale Uniunii Europene, asa cum a promis in timpul campaniei sale din 2012, acceptand scaderea puternica a cheltuielilor publice si cresterea taxelor pentru a reduce deficitul. In legatura cu votul din iunie al britanicilor in favoarea Brexit-ului, Valls a spus la Colomiers ca 'totul trebuie refondat' in Europa.

"Trebuie sa reconstruim baze sanatoase, sa revin la fundamente: protectie si securitate, crestere si locuri de munca, gestionarea marilor crize de mediu si migratorii", a declarat premierul francez. Presedintele Hollande va anunta in decembrie daca va candida pentru al doilea mandat. El va trebui apoi sa treaca printr-un scrutin primar in randul stangii. Daca Hollande va renunta sa candideze, Manuel Valls se numara printre personalitatile care ar putea incerca sa obtina o nominalizare.