Militiile kurde YPG, sustinute de SUA, au revenit la est de Eufrat in Siria, conformandu-se unei cereri a guvernului turc, a precizat luni, sub acoperirea anonimatului, un inalt responsabil american, potrivit AFP.

Turcia a atras atentia ca va continua sa ii atace pe combatantii kurzi sirieni in nordul Siriei atat timp cat ei nu vor reveni la est de fluviu, noteaza Agerpres.

Ankara vrea sa evite situatia in care kurzii sirieni ar forma o frontiera continua de-a lungul granitei sale cu Siria, extinzandu-se spre vest.

"Toti membrii YPG s-au retras la est de Eufrat", a declarat responsabilul american, recunoscand in acelasi timp ca ar putea exista in continuare alti kurzi la vest de fluviu.

"Toti oamenii cu care noi lucram" sunt la est de Eufrat, a dat asigurari un alt responsabil american, sub acoperirea anonimatului.

Turcia a lansat miercuri in nordul Siriei operatiunea "Scutul Eufratului", care ii are ca tinta deopotriva pe combatantii kurzi si pe jihadistii gruparii Statul Islamic.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat ca ofensiva va continua pana "se va incheia amenintarea reprezentata de SI, PKK si YPG".

Ankara considera YPG si partidul de care aceste militii sunt legate, PYD, ca fiind organizatii "teroriste", desi ele sunt sustinute, ca forta care lupta eficient cu jihadistii, de catre Washington, aliat traditional al Turciei.

Insa trimisul presedintiei americane pe langa coalitia internationala antijihadista, Brett McGurk, a calificat drept "inacceptabile" confruntarile dintre Turcia si fortele arabo-kurde sustinute de catre SUA, facand apel la toate partile "sa inceteze" luptele.

In vizita la Ankara saptamana trecuta, vicepresedintele american Joe Biden a spus "extrem de clar" ca fortele kurde trebuie sa "traverseze din nou" Eufratul spre est, pentru ca in caz contrar vor pierde sprijinul SUA. Insa Ankara a spus ca nu a vazut nicio schimbare de atunci.