SUA vor primi luni pe teritoriul lor refugiatul sirian cu numarul 10.000 in termen de un an, cu o luna inainte de data fixata de presedintele Barack Obama, a anuntat Casa Alba, citata de AFP si Reuters.

Washingtonul este frecvent criticat de militantii pentru apararea drepturilor omului, care denunta lipsa de reactie a primei puteri mondiale in contextul crizei migratiei declansate de conflictul din Siria. Pe de alta parte, numerosi adversari ai lui Barack Obama au denuntat abordarea presedintelui SUA in acest dosar, avertizand asupra riscului ca jihadistii s-ar putea amesteca in fluxul de refugiati.

"In urma cu mai putin de un an, reactionand la criza globala a refugiatilor care afecteaza milioane de sirieni care fug de violenta si de conflict, presedintele Obama a cerut administratiei sale sa mareasca numarul refugiatilor carora li s-ar putea asigura un refugiu sigur in SUA", a indicat intr-un comunicat Susan Rice, consiliera pentru securitate a presedintelui american.

"Astazi sunt fericita sa anunt ca vom atinge acest obiectiv cu mai mult de o luna inainte de data prevazuta (30 septembrie, sfarsitul anului bugetar, n.r.)", a adaugat ea, anuntand sosirea refugiatului sirian cu numarul 10.000 in SUA luni dupa-amiaza.

In plina campanie electorala pentru Casa Alba, chestiunea primirii refugiatilor sirieni pe teritoriul SUA a capatat o turnura pasionala dupa atentatele de la Paris din noiembrie 2015. Majoritatea candidatilor republicani, printre care si Donald Trump - care a fost investit candidatul partidului, au facut apel la stoparea primirii acestor refugiati de teama infiltrarii unor combatanti ai Stat Islamic.

Casa Alba insista insa asupra faptului ca procesul este unul extrem de strict si riguros. Presedintele la final de mandat Barack Obama le-a replicat celor care au formulat astfel de critici ca nu este normal sa-i amestece pe refugiati cu teroristii.