Hackeri straini au accesat bazele de date electorale din statele americane Arizona si Illinois si au sustras datele a sute de mii de alegatori, au anuntat luni FBI si Yahoo, citati de CBS News, transmite News.ro.

Politia Federala americana a transmis pe 18 august o alerta destinata oficialilor care se ocupa de organizarea alegerilor privind atacurile cibernetice din cele doua state, care sunt in curs de investigare. Cel putin unul dintre site-urile vizate a fost compromis.

Potrivit unei surse din FBI citate sub acoperirea anonimatului de catre Reuters, autoritatile verifica in prezent daca au fost vizate si alte state.

Atacul a fost anuntat prima data de Yahoo, care nu a identificat statele vizate, potrivit CBS News.

In Arizona, incidentul pare sa fi fost limitat, insa in Illinois hackerii au avut success. Consilierul general din Comisia Electorala din Illinois Ken Munzel a declarat ca statul a fost nevoit sa inchida sistemul timp de 10 zile, la sfarsitul lunii iulie, si ca au fost accesate datele a pana la 200.000 de alegatori.

Potrivit lui Menzel, agenti FBI au confirmat ca in spatele atacului se afla hackeri strani, dar nu a mentionat tara de unde ar fi originari acestia.

Accesarea informatiilor din baza de date a alegatorilor, dintre care o mare parte sunt publice, nu sugereaza, in mod neaparat, un efort de manipulare a votului. Atunci cand se inregistreaza, alegatorii completeaza un formular pe care isi scriu numele, adresele, numarul permisului de conducere sau alte date de identificare si afilierea politica, explica Reuters.

Insa oficiali din serviciile americane de informatii sunt tot mai ingrijorati ca hackeri sponsorizati de Rusia sau de alte tari ar putea incerca sa perturbe alegerile prezidentiale. In aceste conditii, secretarul pentru securitate interna a oferit ajutor federal statelor pentru a asigura securitatea sistemelor informatice.

In iunie, hackeri, aparent rusi, au spart conturile de e-mail ale Comitetului National Democrat si au publicat o serie de e-mailuri controversate, care demonstreaza ca elita democrata l-a defavorizat in timpul alegerilor primare pe Bernie Sanders.