Luptele dintre Turcia si fortele arabo-kurde sustinute de Statele Unite in Siria sunt "inacceptabile", a afirmat luni un oficial american, care a cerut tuturor partilor sa "inceteze" aceste confruntari, scrie AFP.

Granita Turciei cu SiriaFoto: understandingwar.org

Emisarul presedintelui american pe langa coalitia internationala antijihadista, Brett McGurk, a afirmat ca Pentagonul condamna luptele din sudul orasului sirian Jarablus, subliniind ca fortele americane nu sunt implicate.

"Urmarim cu atentie informatiile care vorbesc despre lupte (...) intre fortele armate turce, gruparile de opozitie (pro-Ankara, n.r.) si unitati afiliate Fortelor Siriene Democrate (FDS)", a anuntat Pentagonul, intr-un comunicat.

FDS desemneaza o alianta antijihadista sustinuta de americani si dominata de kurzi, dar care contine si luptatori arabi.

"Vrem sa clarificam ca aceste lupte sunt inacceptabile si starnesc profunda noastra ingrijorare", potrivit sursei citate.

Lupte inedite au izbucnit in aceasta saptamana intre fortele turce si combatanti aliati cu kurzii, la cateva zile dupa lansarea de catre Ankara a unei operatiuni de anvergura in nordul sirian, afirmand ca vizeaza in acelasi timp gruparea jihadista Stat Islamic si fortele autonomiste kurde.

Luptele se concentrau la sud de orasul sirian Jarablus, cucerit miercuri de rebelii pro-Ankara.

"SI nu este prezent la sud de Jarablus", a avertizat Pentagonul.

"SUA nu sunt implicate in aceste activitati (...) nu le sustinem", a continuat Pentagonul cerand "tuturor partilor armate sa inceteze (luptele)".

Conflictul sirian, soldat cu peste 290.000 de morti de la inceputul sau, in martie 2011, a devenit si mai complex, dupa interventia turca.

Astfel, Ankara considera fortele kurde siriene drept organizatii "teroriste", desi ele sunt sprijinite de Washington, aliatul traditional al Turciei.