Presedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, a facut o hemoragie cerebrala si se afla la reanimare
Islam Karimov, 78 de ani, "a fost internat si se afla la reanimare din cauza unei hemoragii cerebrale survenite sambata dimineata. Starea sa este considerata stabila", a scris pe Instagram fiica sa Lola Karimova-Tilliaieva.
"Deocamdata este prea devreme pentru a face pronosticuri privind viitoarea sa stare", a adaugat ea.
Guvernul anuntase duminica, fara alte precizari, ca presedintele a fost internat, lucru rar pentru autoritatile din aceasta tara, care se multumesc in general sa rezminta zvonurile legate de sanatatea fragila a sefului statului.
Islam Karimov a urcat toate scarile partidului comunist in vremea URSS, pentru a ajunge in cele din urma seful Uzbekistanului sovietic, in 1989. A reusit sa se mentina la putere si dupa obtinerea independentei tarii, in 1991.
Domnia sa a fost asociata cu lungi mandate prezidentiale, victorii zdrobitoare asupra unor concurenti cu notorietate redusa si o participare prezentata ca masiva la fiecare scrutin.
A fost ales pentru un nou mandat de cinci ani in martie 2015 cu peste 90% din voturi.
Numele vehiculate pentru inlocuirea lui Islam Karimov sunt Shavkat Mirzioiev, actualul premier, si Rustam Azimov, vicepremier.
Fiica cea mai mare a presedintelui, Gulnara Karimova, a cazut in dizgratie dupa ce a fost considerata mult timp succesoarea tatalui sau. Acuzata de coruptie, aceasta este in prezent in arest la domiciliu.
Fiica cea mai mica a lui Karimov, Lola Karimova-Tilliaieva, locuieste la Paris, unde este ambasador al Uzbekistanului la UNESCO. Ea a afirmat in 2013 ca nu a mai vorbit cu Gulnara de 12 ani.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi