Guvernul italian va incerca sa obtina o derogare de la normele UE privind deficitul bugetar, pentru a lansa un program national de mai multe miliarde de euro pentru a consolida cladirile, dupa seismul de miercuri, au declarat duminica doi oficiali italieni citati de agentia DPA, potivit News.ro.

"Nu este o cerere de a cheltui bani mai liber", a explicat ministrul adjunct al economiei, Enrico Zanetti. "Ar fi o cerere serioasa, precisa si treptata pentru a reduce riscul seismic cu investitiile necesare", a precizat el.

Normele UE care prevad ca tarile din Zona euro sa aiba bugete echilibrate includ deja o serie de exceptii, inclusiv una privind cheltuielile pentru situatii de urgenta si pentru reconstructie, in urma dezastrelor naturale.

Roma ar vrea sa extinda aceasta clauza pentru a acoperi costurile de prevenire a cutremurelor, a explicat subsecretarul de stat Claudio Vicenti, intr-un interviu acord Il Messaggero.

Intr-un editorial din acelasi ziar, fostul premier si presedinte al Comisiei Europene Romano Prodi a scris ca Italia are nevoie de "un plan pentru urmatorii 30 de ani" si a subliniat ca fiecare euro cheltuit pentru prevenirea pagubelor provocate de cutremure permite economii de cel putin patru euro in reconstructia post-seism.

Potrivit estimarilor Consiliului National al Inginerilor, mai mult de jumatate dintre casele particulare din Peninsula nu respecta regulile privind siguranta in caz de cutremur si reabilitarea celor din zonele cu risc seismic sporit ar costa circa 36 de miliarde de euro.

Chiar si inainte de catastrofa, Guvernul lui Renzi urma sa ceara o relaxare a disciplinei fiscale europene, pentru a stimula economia.