Angela Merkel va anunţa anul viitor dacă va încerca să mai obţină un mandat de cancelar sau nu, au declarat surse din partidul CDU al liderei germane pentru Der Spiegel, relatează News.ro, citand agentia DPA. Data anunţului a fost amânată astfel pentru a doua oară, pentru a-i oferi liderului CSU, aliat al CDU, Host Seehofer, timp să decidă dacă formaţiunea sa va susţine sau nu candidatura lui Merkel.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Aşteptarea reprezintă o problemă pentru Merkel, care urma să candideze pentru încă un mandat la conducerea CDU la congresul partidului din luna decembrie, dar nu poate face acest lucru decât dacă este şi candidată la funcţia de cancelar.

Potrivit Der Spiegel, apropiaţii lui Merkel se tem că, dacă aceasta îşi va anunţa candidatura fără susţinerea lui Seehofer, va avea de pierdut pe plan politic.

Iniţial, Merkel urma să facă anunţul la începutul anului, dar l-a amânat din cauza crizei refugiaţilor şi a problemelor cu CSU.

Cancelar din 2005, Angela Merkel conduce în prezent o coaliţie cu SPD, de centru-stânga. Dacă va obţine încă un mandat la conducerea Guvernului, ea ar putea deveni liderul german cu cel mai lung mandat. Recordul este deţinut în prezent de Helmut Kohl şi este de 16 ani.