Premierul olandez Mark Rutte si-a anuntat vineri candidatura pentru al treilea mandat succesiv la conducerea guvernului, ce se va forma in urma alegerilor parlamentare din martie 2017, transmite AFP.

"Vreau sa continui. Simt o dorinta incredibila de a continua", a declarat Rutte pentru cotidianul popular De Telegraaf, conform Agerpres.

Publicatia scrie ca, dupa ce Rutte si-a anuntat aceasta ambitie in interiorul formatiunii sale, Partidul popular liberal si democrat (VVD), a devenit oficial cap de lista pentru viitorul scrutin.

Partidul liberal al lui Mark Rutte conduce o coalitie guvernamentala in care se mai afla laburistii din PvdA si care dispune in total de 76 de mandate din cele 150 ale camerei inferioare a parlamentului.

Popularitatea sa se afla insa in pierdere de viteza in ultimii ani, in favoarea mai ales a deputatului Geert Wilders, cunoscut pentru pozitia sa anti-islam si eurosceptica.

Partidul Libertatii (PVV) al lui Wilders conduce in sondaje, o recenta ancheta Ipsos creditandu-l cu un scor care s-ar traduce in 27 de locuri in parlament, fata de 12 in prezent.

In schimba, PVV nu ar obtine decat 25 de locuri (40 in prezent), iar laburistii 13 (fata de 36).

Scenariul cel mai probabil pare totusi cel al unei coalitii largite conduse de VVD, impreuna cu laburistii, cu progresistii din D66, centristii de la Apelul Democrat Crestin (CDA) si partidul socialist (SP), pentru un total de 77 de mandate.

Geert Wilders a fost aliat parlamentar al lui Mark Rutte in primul mandat de prim-ministru al liberalului. Alianta lor s-a prabusit insa dupa doi ani, in aprilie 2012, in urma unui dezacord privind masurile de austeritate, declansand alegeri anticipate in septembrie acelasi an.