Fostul presedinte Nicolas Sarkozy a declarat vineri, cu ocazia lansarii campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2017, ca burkini, costumul de baie folosit de femeile musulmane, trebuie interzis la nivel national, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sute de sustinatori purtand steaguri franceze au scandat numele lui Sarkozy si l-au aplaudat cand a promis sa apere poporul francez.

Nicolas Sarkozy a condus Franta intre 2007-2012, cand a pierdut alegerile in favoarea socialistului Francois Hollande.

"Voi fi presedintele care va restabili autoritatea statului", le-a spus Sarkozy sustinatorilor sai adunati intr-un centru sportiv din Chateaurenard, un oras din provence in care republicanii lui Sarkozy au reusit sa invinga, la limita partidul de Extrema dreapta Frontul National in alegerile regionale din 2015.

Mai multe orase de pe coasta, inclusiv de pe Riviera franceza, au interzis costumul de baie care acopera atata corpul cat si capul, purtat de unele femei musulmane, invocand ca incalca legile franceze privind secularismul.

"Refuz sa las burkini sa se impuna pe plajele franceze si la piscine (...) trebuie sa existe o lege care sa il interzica pe teritoriul Republicii", a declarat Sarkozy.

Securitatea si imigratia au devenit teme centrale ale campaniei pentru alegerile prezidentiale, iar Sarkozy adreseaza ingrijorarile alegatorilor de dreapta cu o platforma dura care promoveaza legea si ordinea.

"In discursul meu nu exista fria, nu exista ura, exista doar bun simt", a declarat Sarkozy, acuzandu-si criticii ca inchid ochi la ingrijorarile alegatorilor de rand.

"Francezii nu sunt fascisti pentru ca considera ca exista probleme de securitate", a adaugat fostul presedinte.

"Vreau ca francezii sa se simta protejati", a adaugat Sarkozy.