Turcia planificase o operatiune militara in Siria in urma cu doi ani, inaintea lansarii unei ofensive in aceasta saptamana, dar a fost ingreunata de mai multi factori, in special divergentele cu Washington-ul, a declarat joi un responsabil turc, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Tancuri turcesti si sute de combatanti rebeli au intrat miercuri pe teritoriul sirian pentru a prelua controlul in localitatea Jarablus de la gruparea jihadista Stat Islamic (SI) si pentru a indeparta militiile kurde.

Momentul ales pentru aceasta operatiune a ridicat mai multe intrebari, Jarablus fiind sub controlul SI de trei ani fara ca Ankara sa reactioneze.

Un responsabil turc a declarat joi sub rezerva anonimatului ca guvernul a 'lucrat la o incursiune terestra timp de peste doi ani', dar aceasta a fost intarziata de mai multi factori.

In opinia lui, SUA au pus sub semnul intrebarii fezabilitatea planurilor Turciei pentru eliberarea orasului Jarablus. 'Potrivit argumentului lor de baza, numarul rebelilor moderati nu era suficient pentru a elibera orasul Jarablus si alte zone din nordul Siriei', a declarat el.

Responsabilul citat a adaugat ca Ankara a furnizat in martie Casei Albe o lista a 'combatantilor moderati' ¬ in numar de 1.800, cu asigurarea a 600 suplimentari ¬ care pot efectua operatiunea.

Potrivit sursei citate, membri ai armatei turce care au participat la tentativa de lovitura de stat militara din 15 iulie impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan au blocat de asemenea interventia militara in Siria.