Cautatorii de comori plecati sa gaseasca legendarul "tren cu aur nazist" ce ar fi fost ascuns de hitleristi la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in sud-vestul Poloniei au anuntat joi ca renunta la actiunea lor, dupa 15 zile de cautari. "Nu exista nimic", a declarat AFP Andrzej Gaik, purtator de cuvant al echipei polono-americane care a condus cercetarile in Walbrzych, cu ajutorul georadarelor, sondelor si buldozerelor, potrivit Agerpres.

"Am decis sa inchidem santierul care, trebuie sa recunoastem, nu a dat niciun rezultat", a adaugat el. Cautatorii de comori au inceput sapaturile in pofida expertizelor negative ale specialistilor de la Academia de Mine din Cracovia, care exclusesera existenta vreunui tren in locul indicat. Gaik a spus joi ca aceeasi echipa intentioneaza sa reia cautarile in luna septembrie in alt loc, "foarte aproape" de primul, dupa obtinerea autorizatiilor necesare.

Polonezul Piotr Koper si germanul Andreas Richter au anuntat "descoperirea" trenului in august 2015, afirmand ca detin anumite probe, printre care examinari ale terenului cu georadare. Respectivele probe s-au dovedit inselatoare.

Relatarile despre doua trenuri speciale naziste pline cu aur si opere de arta, care ar fi disparut in primavara anului 1945 in regiunea Walbrzych, inflacareaza de ani buni imaginatia multor cautatori de comori. Ei se bazeaza pe existenta unor mari constructii subterane germane, inclusiv cele din jurul castelului Ksiaz (Furtensetin), aflat aproape de Walbrzych, realizate de nazisti pentru instalarea unuia din cartierele generale ale lui Hitler, incheie AFP.