Patru nave militare iraniene au trecut marti in mare viteza si cu armele descoperite pe langa distrugatorul american USS Nitze in stramtoarea Ormuz, manevra calificata de un responsabil militar american drept 'periculoasa si neprofesionista', transmite AFP., citata de Agerpres.

Nava americana a tras focuri de avertisment si a incercat, fara succes, sa comunice cu ambarcatiunile iraniene, mai mentioneaza sursa citata intr-o declaratie acordata publicatiei 'Stars and Stripes', ziarul armatei americane.

Navele iraniene s-au apropiat pana la circa 300 de metri de distrugatorul american, iar pentru a evita o coliziune acesta din urma a fost nevoit sa-si schimbe directia, desi posibilitatile sale de manevra erau limitate de platformele petroliere din zona.

Incidentul s-a petrecut in apele internationale ale stramtorii Ormuz, o cale navigabila foarte importanta pentru comertul international.

In luna ianuarie, marina militara iraniana a capturat echipajele a doua mici ambarcatiuni de patrulare americane ce s-au ratacit in apele teritoriale iraniene. Cei 10 militari americani retinuti atunci de iranieni au fost eliberati dupa 24 de ore.