Turcia a lansat miercuri o operatiune fara precedent in Siria pentru a alunga din zona gruparea jihadista Stat Islamic, dar si pentru a stopa avansul militiilor kurde. Operatiunea, denumita "Scutul Eufratului", are drept scop alungarea jihadistilor din orasul sirian Jarablus, de cealalta parte a granitiei, pe care rebelii sustinuti de Ankara au anuntat ca l-au cucerit in cursul dupa-amiezii, scrie AFP.

Aceasta operatiune intervine in conditiile in care Ankara, care cere de mult timp plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad, parea sa fi adoptat in ultimele zile o strategie mai putin agresiva.

  • De ce a actionat Turcia acum?

Operatiunea intervine la mai putin de patru zile dupa un atentat la Gaziantep (sud-est), in apropiere de granita cu Siria, soldat cu 54 de morti, multi dintre ei minori. Atacul a avut loc in timpul unei nunti si poarta amprenta SI.

In plus, in ultimele zile, Turcia s-a confruntat cu tiruri de mortiere si de rachete pe teritoriul sau, lansate din localitati siriene controlate de SI, la Karkamis si la Kilis, spre vest.

SI "nu a incetat sa atace teritoriul turc din Siria si aceasta operatiune constituie inainte de orice o riposta", crede sefa Centrului de studii de securitate a Universitatii Bahcesehir (BAUCESS) din Istanbul, Gulnur Aybet.

"Exista sansa ca atacurile SI sa se intensifice iar Turcia a considerat necesar sa treaca granita cu tancuri si trupe la sol", a continuat aceasta.

Emre Tuncalp, specialist in Turcia la firma de consiliere in gestiunea riscurilor Stroz Friedberg, acuza si el o "deteriorare" a situatiei la granita: "Atacul de la Gaziantep si tirurile de mortiere si rachete la Karkamis au fost picatura care a varsat paharul".

  • Care este obiectivul?

In opinia lui Aybet, aceasta operatiune are doua scopuri: sa reduca amenintarea SI dar sa si impiedice militiile kurde din Siria sa cucereasca teritoriile eliberate de jihadisti.

Turcia considera ca Unitatile de protectie a poporului kurd (YPG) sunt strans legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizatie pe care o considera "terorista", la fel ca Washingtonul sau Bruxellesul.

Kurzii sirieni "ocupa deja o mare parte a regiunii de granita dar o parte din mijloc ramane in mainile SI", explica ea. Intervenind acolo, fortele turce "impiedica de asemenea YPG sa avanseze in aceste regiuni".

Tuncalp arata ca Turcia a afirmat de mult timp ca luptatorii kurzi nu trebuie sa depaseasca linia rosie reprezentata de Eufrat si sa ramana la est de fluviu. Washingtonul le-a cerut si el acest lucru, a afirmat miercuri vicepresedintele Joe Biden, care a efectuat o vizita la Ankara.

Turcia nu a vazut cu ochi buni faptul ca fortele kurde din Siria au cucerit orasul strategic Manbej aflat la sud de Jarablus: "Acest lucru a constituit o motivatie suplimentara pentru a interveni in aceasta parte a Siriei".

  • Care vor fi consecintele pentru militiile kurde siriene?

Aceasta operatiune arata ca Turcia nu va lasa YPG sa prinda radacini la granita sa si sa permita fragmentarea statului sirian, crede Aybet.

"Aceasta (operatiune turca) a perturbat planurile PYG", considera aceasta. "Ei credeau ca americanii ii vor sustine pana la capat in cuceririle teritoriale, dar SUA joaca un joc pragmatic pe teren".

  • Se va arata Turcia mai toleranta fata de Assad?

Premierul turc Binali Yildirim a admis pentru prima oara in acest week-end ca Bashar al-Assad este unul dintre "actorii" din Siria, adaugand ca este posibil sa se discute cu el "pentru tranzitie".

Turcia lucreaza mai strans si cu Iranul si Rusia, ultimii aliati importanti ai presedintelui Assad. Nicio putere mondiala nu a condamnata pana acum operatiunea turca, care a inceput cand vicepresedintele american Joe Biden efectua o vizita la Ankara. Doar Rusia s-a declarat ingrijorata.

In plus, politica externa turca a devenit mai putin dura de la venirea in fruntea guvernului a premierului Yildirim in mai.

Pentru directorul programului de cercetare turc de la Washington Institute, Soner Cagaptay, oprirea avansului kurzilor in nordul Siriei a devenit acum obiectivul principal al Ankarai, in fata alungarii lui Assad.