O delegatie a Statelor Unite, din care fac parte inclusiv trei oficiali ai Ministerului Justitiei si unul din partea Ministerului de Externe, a sosit luni la Ankara pentru a discuta despre extradarea fostului imam Fethullah Gulen si pentru a analiza dovezile pe care Turcia le are cand il acuza pe Gulen ca a planuit puciul esuat de la 15 iulie. Discutiile intre cele doua parti urmeaza sa aiba loc marti si miercuri la Ankara.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Oficialii turci urmeaza sa prezinte probe importante omologilor lor din SUA privind implicarea lui Gulen in incercarea esuata de lovitura de stat. Autoritatile turce au cerut SUA de mai multe ori inainte de lovitura de stat sa il extradeze pe Gulen, scrie dailysabah.com.

Intrebat despre vizita delegatiei americane la Ankara, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni ca oficialii turci vor prezenta informatii importante cu omologii lor din SUA.

"Vizita vicepresedintelui Biden este esentiala in aceasta chestiune. Ministrul Justitiei Bekir Bozdag si cu mine planificam sa mergem la Washington pentru a discuta aceasta chestiune. Speranta noastra este ca SUA sa-l extradeze pe terorist in Turcia", a spus ministrul de Externe. In luna mai 2015, Turcia a declarat miscarea condusa de Gulen, FETO, o amenintare terorista, alaturi de alte grupari precum PKK si ISIS.

Fostul imam, in varsta de 75 de ani, care s-a autoexilat in Statele Unite, respinge ferm orice implicare in tentativa de lovitura de stat din Turcia.