Aproape 26.000 de copii neinsotiti, provenind din America Centrala, au fost retinuti in perioada ianuarie-iunie 2016 la granitele SUA, a anuntat marti Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), citat de DPA.

Cifra este in crestere fata de 18.500 in perioada similara din 2015, dar sub cea de 44.500 in prima jumatate a lui 2014.

In semestrul I din 2016, la frontiera Statelor Unite cu Mexicul au mai fost retinute si 29.700 de persoane care calatoreau ca familii, in special mame cu copii mici, adauga UNICEF, citeazaAgerpres.

Copiii sunt expusi riscului de a fi rapiti, violati, traficati si ucisi pe parcursul calatoriei lor periculoase, dar continua sa incerce sa ajunga in SUA pentru a scapa de violenta bandelor criminale si de saracia din tarile lor de origine, in special El Salvador, Guatemala si Honduras. Multi nu ajung la frontiera americana. Circa 16.000 au fost retinuti pe drum, in Mexic, in perioada mentionata. DPA adauga ca mii de copii au murit sau au fost rapiti pe drum.

"Ti se rupe inima cand te gandesti la acesti copii - majoritatea adolescenti, dar unii chiar mai mici ￯ cum fac drumul epuizant si extrem de periculos in cautarea sigurantei si a unei vieti mai bune", a declarat Justin Forsyth, director executiv adjunct al UNICEF. "Nu trebuie sa uitam ca acesti copii, indiferent de statutul lor, sunt in primul rand copii. Avem datoria de a-i tine in siguranta, intr-un mediu sanatos si propice cresterii", a insistat el.

Instantele pentru imigratie din SUA continua sa fie asaltate de cazuri de azil ale minorilor neinsotiti. Circa 40% dintre acestia ajung in fata unui judecator neasistati de avocati. Reprezentarea legala, pe care instantele nu sunt obligate sa o asigure din oficiu in cazurile de imigrare, poate fi esentiala pentru rezultatul judiciar. Potrivit datelor UNICEF, 40% dintre copiii neasistati de avocati sunt deportati, fata de numai 3% dintre cei care beneficiaza de serviciile unui avocat.