Romania continua sa ocupe prima pozitie in clasamentul pietelor de desfacere pentru exporturile Republicii Moldova, insa cota de piata a crescut pana la 23,8% din total, in conditiile in care statul de dincolo de Prut se confrunta cu o criza economica ce a lovit in primul rand comertul exterior, arata statisticipe oficiale ale Republicii Moldova, consultate de News.ro.

In primele sase luni din acest an, Republica Moldova a exportat in total marfuri in valoare de 905,4 milioane dolari, din care exporturile in Romania s-au ridicat la 215,2 milioane dolari, adica 23,8% din total, fata de 22,4% in primele sase luni din 2015.

Fata de prima jumatate a anului trecut, exporturile totale ale Republicii Moldova au scazut in primul semestru din 2016 cu 8,8%, insa livrarile de marfuri catre Romania s-au redus cu doar 3,1%, la valoarea calculata in dolari SUA.

Republica Moldova publica datele privind comertul exterior in moneda nationala si in echivalent in dolari, desi Uniunea Europeana are o pondere de peste 63% in exportul statului de la este de Prut, iar cea mai mare parte a comertului exterior are euro ca moneda de referinta.

Dupa Romania, urmatoarele piete de desfacere pentru exporturile Republicii Moldova sunt, la mare distanta, Rusia (97,5 milioane dolari, 10,8%), Italia (10%), Marea Britanie (6,5%) si Germania (6,5%).

In privinta importurilor Republicii Moldova, Romania se situeaza pe locul al doilea, cu livrari de 241,9 milioane dolari in primul semestru, in scadere cu 13,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Romania are o cota de 12,9% din importurile Moldovei, fata de 14,1% in prima jumatatea a anului trecut.

Principalul furnizor al Republicii Molrdovei a fost Rusia in primul semestru, cu exporturi de 251,9 milioane dolari, reprezentand 13,5% din total.

In prima jumatate a acestui an, importurile Republicii Moldova au scazut cu circa 6% fata de perioada echivalenta din 2015, la 1,87 miliarde dolari.

Statul de la est de Prut are o balanta externa dezechilibrata, acoperind prin exporturi doar 48% din importuri.