Justitia americana a amanat, vineri, executia unui barbat din Texas acuzat de omor pentru o crima la care nu a participat. Avocatii lui Jeffery Wood au "smuls" aceasta victorie in fata Curtii penale de apel din Texas, dupa ce au acuzat marturii si dovezi false prezentate la procesul barbatului de catre un expert psihiatric foarte discreditat ulterior, noteaza Le Monde.

Jeffery Wood a fost condamnat la pedeapsa capitala in baza unei legi foarte controversate din Texas, care pune pe picior de egalitate autorul principal al unei crime si o alta persoana implicata, chiar daca aceasta din urma nu avea nicio intentie de a ucide.

Cazul dateaza din 2 ianuarie 1996, cand Daniel Reneau, o cunostinta a lui Wood, a incercat sa jefuiasca o benzinarie si a impuscat mortal un angajat al acesteia. Wood se afla in afara benzinariei si conducea masina care ar fi trebuit sa le serveasca la jaf, insa la procesul sau s-a spus ca Wood stia doar ca Daniel Reneau intrase pentru a face cumparaturi.

Jeffery Wood, care are acum 43 de ani, avea la acea vreme 22 de ani. El este considerat un caz exceptional, in conditiile in care are coeficientul de inteligenta al unui copil.

Daniel Reneau a fost deja executat pentru acuzatia de crima, in anul 2002.

Jeffery Wood este in continuare condamnat la moarte, avocatii sai obtinand deocamdata doar o amanare.

Cazul este considerat unul extrem de controversat in Statele Unite, iar numerosi responsabili religiosi au cerut gratierea lui Jeffery Wood.