Parlamentul de la Ankara a ratificat acordul de normalizare a relatiilor bilaterale cu Israelul, punand capat unei perioade de 6 ani de tensiuni diplomatice intre cele doua tari, aliate apropiate pana in anii 2000, anunta Euronews.

Detaliile acordului fusesera anuntate la finalul lunii iunie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu declara, recent, ca vor fi "consecinte pozitive" si "imense pentru economia" tarii sale, care cauta piete de desfacere pentru rezervele de gaze naturale pe care va incepe sa le exploreze in Marea Mediterana.

Relatiile dintre cele doua tari s-au degradat progresiv in cursul anilor 2000, inainte de a fi reduse de maniera drastica in 2010 ca reactie la asaltul sangeros al comandourilor israeliene impotriva Mavi Marmara, o nava inchiriata de un ONG turc care incerca sa sparga blocada impusa de Israel Fasiei Gaza. Aceasta operatiune s-a soldat cu moartea a zece turci.

Israelul si-a cerut scuze in 2013 dar tensiunile au fost mentinute dupa o noua ofensiva israeliana in Fasia Gaza, anul urmator.

In cadrul acestui acord, Israelul s-a angajat sa acorde despagubiri in valoare de 20 de milioane de dolari familiilor celor zece turci ucisi in asaltul impotriva navei Mavi Marmara, in schimbul renuntarii de catre Ankara a actiunii in justitie impotriva militarilor israelieni.