Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a cerut Statelor Unite sa isi asume rolul de "politist" al lumii si sa inceteze "sa conduca din umbra", scrie publicatia daneze thelokal.de.

Anders Fogh RasmussenFoto: Hotnews

Acesta spune, intr-un mesaj video postat pe Facebook, ca decizia presedintelui american Barack Obama de a nu actiona atunci cand presedintele sirian Bashar al-Assad a folosit arme chimice impotriva propriului sau popor, in 2013, a reprezentat un "dezastru".

"Decizia lui Obama de a trasa celebra linie rosie privind folosirea armelor chimice in Siria si apoi neurmata de nicio actiune a fost, in opinia mea, un dezastru", a comentat Rasmussen, care conduce acum o firma de consultanta.

"A creat indoieli in ceea ce priveste angajamentul Americii de a conduce, inflamand dusmanii libertatii si lasand populatia Siriei la mila unui dictator fara mila", a continuat acesta.

In opinia fostului premier si secretar general al NATO, "dusmanii nostri" au profitat de "reticenta Americii de a se implica in lupta impotriva tiraniei si a opresiunii".

Acesta l-a nominalizat pe presedintele rus Vladimir Putin si gruparea terorista Stat Islamic, care au profitat de "vidul" creat de "ezitarea americana".

"Lumea are nevoie de un politist si acest politist trebuie sa fie Statele Unite ale Americii", a subliniat Rasmussen.

Acesta i-a cerut viitorului presedinte american "sa conduca din fata, nu din umbra.

In opinia sa, Donald Trump nu poate asigura acest rol de "politist" mondial.

"Spre marele meu regret, refuza pur si simplu sa isi asume leadership-ul global. Dar, desigur, nu stii niciodata cum reactioneaza oamenii daca ajung presedinti", a adaugat el.