Coalitia internationala care lupta impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic in Siria a trimis de urgenta mai multe avioane pentru a proteja fortele kurde care colaboreaza cu consilieri americani, bombardate de doua zile de aeronave ale presedintelui sirian Bashar al-Assad, scrie AFP.

"Acest lucru a fost facut pentru a proteja fortele coalitiei", a precizat vineri capitanul Jeff Davis, purtator de cuvant al Pentagonului.

"Am aratat clar ca aparatele americane vor apara trupele de la sol daca ele sunt amenintate", a precizat acesta.

Loviturile aeriene de joi au fost efectuate de bombardiere siriene SU-24 care au luat ca tinta fortele kurde care se antrenau sub supravegherea consilierilor speciali americani.

Este pentru prima oara de la inceputul conflictului din Siria cand armata siriana loveste pozitii kurde.

Avertismentele americane nu par insa sa fi fost luate in serios deoarece avioanele regimului sirian au lovit din nou vineri sectorul detinut de fortele kurde la Hassake.

Inca de joi, fortele aflate la sol au incercat sa contacteze pilotii pentru a-i determina sa renunte la atacuri, fara succes insa.

Fortele americane au contactat atunci Rusia, aliatul presedintelui sirian Bashar al-Assad, care bombardeaza si ea o serie de zone din Siria de aproape un an, dar rusii au subliniat ca este vorba de avioane siriene.

"Este foarte neobisnuit, nu am vazut niciodata regimul efectuand acest tip de actiuni impotriva fortelor kurde anterior", a adaugat Jeff Davis.

In momentul in care avioanele americane au ajuns in zona, aparatele siriene parasisera deja cerul. In prezent, avioanele coalitiei vor efectua mai multe zboruri de patrulare in regiune.

Doua treimi din regiunea Hassake sunt controlate de kurzi iar restul de regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Kurzii din Siria (15% din populatie) au auto-proclamat in martie o "regiune federala" si viseaza sa lege teritoriile pe care le controleaza in nordul tarii.

Luptatorii kurzi au devenit, mai ales in ochii Washingtonului, forta cea mai eficienta impotriva gruparii Stat Islamic.