Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a indemnat vineri, dupa o reuniune cu omologii sai conservatori din landurile germane, la o interzicere a burkai, mai ales in demersurile administrative si in salile de cursuri, relateaza AFP, preluata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Suntem de acord sa respingem burka, suntem de acord ca vrem sa introducem legal principiul de a-ti arata fata atunci cand este necesar pentru societatea noastra, si anume la volan, in timpul procedurilor administrative (...), in scoli si universitati, in serviciul public, in tribunale", a declarat de Maiziere pentru postul de televiziune ZDF.

Portul valului islamic nu este compatibil cu societatea germana, dar va fi probabil dificil ca acest atribut vestimentar sa fie interzis la nivel national, a apreciat ministrul german de interne joi, potrivit Reuters.

Mai multi membri de seama din cadrul coalitiei guvernamentale conduse de catre cancelarul Angela Merkel au cerut interzicerea burkai si nikabului, apreciind ca aceste haine exprima lipsa unei integrari si reprezinta riscuri in domeniul securitatii.

"Suntem impotriva persoanelor care poarta valul integral in Germania. Acesta nu are loc in societatea noastra si nu corespunde punctului nostru de vedere asupra femeilor", a declarat Thomas de Maiziere pentru presa inaintea unei reuniuni a ministrilor de Interne ai landurilor consacrata unor probleme in domeniul securitatii.

Insa el a recunoscut ca nu este sigur ca interzicerea valului islamic este compatibila cu Constitutia, dupa ce a cerut parerea unor experti in drept public.

Ministrul a anuntat ca o asemenea legislatie tine de competenta landurilor si a precizat ca este deschis unui efort de armonizare care sa fie intreprins de catre Guvernul federal, cu scopul de a evita aparitia unor discrepante legislative intre diverse regiuni.