Circa 12 primarii franceze au interzis pana in prezent costumul de baie islamic, burkini, initiativa fata de care si premierul Manuel Valls si-a exprimat sprijinul, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Dupa localitatile Cannes, Villeneuve Loubet si Mandelieu, primele de pe Coasta de Azur care au adoptat interdictia, acestora li s-au alaturat in aceeasi zona Saint Jean Cap Ferrat, Beaulieu sur Mer, Eze, Villefranche si Cap d'Ail.

Justificarea interdictiei este mereu aceeasi, si anume interzicerea accesului pe plaje al acelor femei care nu poarta o vestimentatie 'corecta, care sa respecte bunele moravuri, principiul laicitatii si regulile de igiena'.

Si localitati din alte zone ale Frantei, respectiv Sisco (in insula Corsica), Le Touquet si Oye Plage (in nord) si Leucate (in sud-est), au adoptat o masura similara ori si-au anuntat intentia sa o faca.

Intr-un interviu acordat cu o zi in urma publicatiei 'La Provence', premierul Manuel Valls a caracterizat portul costumului burkini drept incompatibil cu valorile franceze. Totusi, el a respins posibilitatea adoptarii unui act normativ privind aceasta chestiune. Dar a pledat in schimb pentru o aplicare intocmai a legilor in vigoare ce reglementeaza portul in public si in institutiile de invatamant al valului islamic, burka sau niqab.