Emisarul special al secretarului general al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a confirmat joi ca a fost informat despre disponibilitatea Rusiei de a accepta incetarea focului la Alep timp de 48 de ore, pentru a permite acordarea de asistenta umanitara, potrivit Agerpres.

Stirea transmisa de Xinhua a urmat la cateva ore dupa ce ministerul rus al apararii s-a declarat gata sa sustina propunerea lui de Mistura privind introducerea unor "pauze umanitare" de 48 de ore, pentru livrarea de ajutoare locuitorilor orasului sirian Alep.

Purtatorul de cuvant al Ministerul Apararii al Federatiei Ruse, generalul Igor Konasenkov, citat de TASS si AFP, propusese stabilirea primei pauze de acest gen chiar saptamana viitoare, ca un "proiect-pilot". "Data si ora exacta vor fi stabilite dupa ce vom obtine de la reprezentanti ai ONU informatii cu privire la stadiul de pregatire a convoaielor umanitare si confirmarea garantiilor de securitate pentru trecerea lor din partea partenerilor americani", a precizat el.

Konasenkov a adaugat ca ar trebui trimise convoaie umanitare atat in vestul Alepului, controlat de armata siriana, cat si in estul orasului, aflat in mainile rebelilor.

Emisarul special al ONU a avansat ideea unor pauze umanitare de 48 de ore in bombardamentele de la Alep saptamana trecuta. El a apreciat ca pauzele de trei ore, oferite intial de Rusia, ar fi insuficiente.