Medici Fara Frontiere (MSF, Medecins sans frontieres) a anuntat joi evacuarea personalului din sase spitale din nordul Yemenului, dupa ce un raid aerian asupra unei cladiri a organizatiei a ucis luni 19 persoane si a ranit alte 24, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Cele sase spitale ramase fara personal MSF vor continua sa functioneze cu personal local, a precizat organizatia.

Decizia de evacuare nu este luata cu usurinta, dar "in absenta unor asigurari credibile ca partile aflate in conflict vor respecta statutul protejat al structurilor de ingrijiri medicale, al personalului aferent si all pacientilor, nu exista alte solutii", afirma organizatia umanitara neguvernamentala intr-un comunicat.

Potrivit MSF, este a patra oara cand o structura a sa este lovita in Yemen, in ultimul an si jumatate de conflict.

Organizatia afirma ca a discutat de doua ori la Ryad cu "responsabili de rang inalt" ai coalitiei arabe sub comanda saudita, care intervine in Yemen in sprijinul presedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi si contra rebelilor. MSF a incercat astfel sa obtina asigurari ca nu vor mai exista atacuri impotriva spitalelor.

Bombardamentele aeriene au continuat insa sa aiba loc, desi MSF a comunicat permanent combatantilor coordonatele GPS ale spitalelor in care lucreaza personalul organizatiei.

Raidul de luni a lovit spitalul din Abs, in provincia Hajja din nord, o zona controlata de rebeli houthi aliati cu trupele ramase fidele fostului presedinte yemenit Ali Abdallah Saleh.